Overslaan en naar de inhoud gaan

Rian van Rijbroek heeft nooit voor Kaspersky gewerkt

Zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek heeft nooit voor Kaspersky gewerkt en heeft ook geen broncode van die securityleverancier tot haar beschikking. Deze ontkenning geeft het Russische bedrijf aan AG Connect in reactie op nieuw onthulde beweringen van de omstreden levenspartner van Centric-eigenaar Gerard Sanderink. Eerder heeft Kaspersky een rechtszaak aangespannen, met succes.
Telegraaf Kaspersky

Het gaat nu om claims die Van Rijbroek heeft gemaakt naar Centric-topmanagers over haar cv en expertise. Eind 2018 heeft een beperkt groepje topbestuurders van de ICT-dienstverlener een topoverleg gehad met Sanderink en zijn toen nieuwe levenspartner. Daar heeft Van Rijbroek verteld dat ze heeft gewerkt voor Kaspersky, dat ze beschikte over "broncodes" van die securityleverancier, en dat ze die software bereid was te tonen aan de topmanagers van Sanderinks IT-bedrijf.

'Nooit door haar gehackt'

Deze bijna drieënhalf jaar oude beweringen komen nu naar buiten in een nieuw boek van journalist Angelique Kunst. Dat belicht de opmerkelijke affaire rond Sanderink, zijn vorige levenspartner Brigitte van Egten, Van Rijbroek, Centric, Sanderinks bouwbedrijven Strukton, Oranjewoud, Antea, en zijn zonnepanelenbedrijf DSS. In het donderdag verschijnende boek 'Er is er hier maar één de baas' wordt verslag gedaan van de introductie van de omstreden vrouw bij Centrics topmanagement.

Van Rijbroeks claim dat ze heeft gewerkt voor Kaspersky, en dat op zo'n hoog niveau dat ze toegang zou hebben gehad tot broncode, wordt nu hard tegengesproken door dat bedrijf. "Rian van Rijbroek heeft nooit voor Kaspersky gewerkt en het bedrijf is nooit door haar gehackt", begint het officiële statement dat AG Connect vandaag heeft ontvangen.

Willem Vermeend

De verklaring over nooit gehackt zijn door Van Rijbroek grijpt terug naar de eerste aanvaring tussen de zelfverklaarde tophacker annex cyberspionne en de Russische securityleverancier. Begin 2018 heeft zij namelijk geclaimd digitaal te hebben ingebroken bij een wereldberoemd Russisch softwarebeveiligingsbedrijf, via het WiFi-netwerk van het bedrijfspand van die firma in Utrecht. Effectief kwam dit neer op Kaspersky, die deze niet onderbouwde claims aanvocht.

De bewering van een succesvolle hack bij Kaspersky zijn gedaan in een artikel in De Telegraaf. Daarbij heeft Van Rijbroeks toenmalige zakenpartner Willem Vermeend dit naar verluidt vertelt aan journalisten van die krant. Vermeend had toen net samen met Van Rijbroek een boek over cybersecurity geproduceerd. Dat boek is door experts afgekraakt op inhoudelijke onzin en fouten, warrigheid én plagiaat (zonder bronvermelding) van Wikipedia, de Volkskrant, NRC en diverse vakwebsites.

Voormalig minister en staatssecretaris Vermeend heeft later excuses aangeboden voor de 'slordigheid' van de ontbrekende bronvermeldingen. Over kritiek op de inhoud, met bijvoorbeeld 'smart blockchain' als oplossing voor securityproblemen, heeft hij zich afwijzend uitgelaten. "Aantoonbare onjuistheden? Dat is uw opvatting", verklaarde hij tegenover de Volkskrant. Diverse contactpogingen van AG Connect om een reactie van Vermeend te krijgen, zijn op niets uitgelopen.

Ontkennen in de rechtbank

De rechtszaak begin 2018 van Kaspersky tegen de Telegraaf en Vermeend is door de aanklagende securityleverancier gewonnen. Opvallend is dat Van Rijbroek begin juli bij de zitting in die zaak heeft verklaard de gewraakte uitspraak tegen de twee Telegraaf-journalisten nooit te hebben gedaan. Die ontkenning is toen ook als officiële, genotariseerde verklaring ingediend door haar.

De Telegraaf heeft na het verlies prominent een rectificatie moeten plaatsen van het artikel waarin de Kaspersky-hack door Van Rijbroek wordt vermeld. Het gewraakte artikel van begin februari 2018, over de geclaimde hack van eind 2017, is later offline gehaald. Het is nog wel terug te vinden via het Internet Archive.

'Volledig ongegrond'

Bijna een half jaar na die hackclaims en de resulterende rechtszaak heeft Van Rijbroek dus, volgens het boek van Kunst, (opnieuw) de naam van Kaspersky gebruikt om zich te profileren, ditmaal richting het topmanagement van Centric, het IT-bedrijf van miljonair Gerard Sanderink. Kaspersky laat nu aan AG Connect weten dat "haar beweringen over het hebben verkregen van Kaspersky's broncode volledig ongegrond" zijn.

Het bedrijf benadrukt dat diens broncode alleen beschikbaar is voor inspectie door bedrijven en overheden "als onderdeel van het Global Transparency Initiative in een van onze openbare transparantiecentra over de hele wereld". Het is niet bekend of Kaspersky nu opnieuw juridische stappen overweegt. Vragen daarnaar zijn vooralsnog niet beantwoord.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in