Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiecontact Rian van Rijbroek aangepakt

De politie heeft het interne onderzoek afgerond naar de relatie tussen een rechercheur en de zelfverklaarde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. Zij heeft - net als Centric-topman Gerard Sanderink die haar als vertrouweling en vriendin heeft omarmd - meerdere malen geschermd met 'goede contacten bij de politie'. Dit lijkt neer te komen op de persoon van R. die digitaal specialist is bij het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant.
Vran Rijbroek, Nieuwsuur-uitzending
© NPO
NPO

Zijn contact met de Brabantse Van Rijbroek blijkt niet door de beugel te kunnen.

De politieman en de zelfverklaarde tophacker plus blockchain-expert zouden al jarenlang bevriend zijn en uitgebreid contact onderhouden. Toen dit eind vorig jaar naar buiten kwam, door publicaties van Follow The Money (FTM) en Tubantia, heeft de politie maatregelen genomen. De cybercrime-agent is een contactverbod opgelegd en er is een intern onderzoek ingesteld naar zijn relatie met Van Rijbroek.

Geen ontslag

Nu laat de politie in antwoord op vragen van AG Connect weten dat het onderzoek is afgerond. Het heeft "voor de betreffende collega geresulteerd in een disciplinaire maatregel", reageert de woordvoerder. Het is vooralsnog onduidelijk wat dit precies betekent. Een werkgever kan zo'n maatregel opleggen aan een werknemer voor ongewenst gedrag, die dan verschillende soorten van bestraffing kan krijgen.

Ontslag en ontslag op staande voet zijn ook te beschouwen als disciplinaire maatregelen. Het is gebruikelijk dat de politie ontslag van medewerkers actief meldt. Daar lijkt nu dus geen sprake van te zijn. De woordvoerder heeft bij de mededeling aan AG Connect dat het onderzoek is afgerond direct nog toegevoegd: "Meer willen we hierover niet kwijt." Vervolgvragen over wat de disciplinaire maatregel omvat, krijgen dan ook geen antwoorden. Hetzelfde geldt voor vervolgvragen over de reikwijdte van de ongewenste activiteiten van de politieman.

Waardevol contact

De contactpersoon bij de politie die Rian van Rijbroek had, is door haar meerdere malen genoemd, opgevoerd en benut. Zo is hij in 2015 door haar genoemd als een contact dat een grote opdracht mogelijk kon maken voor een bouwbedrijf waar Van Rijbroek toen actief was, meldde Tubantia al. In datzelfde jaar heeft ze beweerd met haar politiecontact samen te werken om cybercriminelen te ontmaskeren. Dit was rond het faillissement van een horecabedrijf in Noord-Brabant, waar Van Rijbroek bij betrokken zou zijn geweest.

Begin 2018 komt het politiecontact van Van Rijbroek aan het woord tegenover De Telegraaf, die een interview had met de zelfverklaarde blockchainexpert. Aanleiding was de vernietigende kritiek op Van Rijbroeks optreden in een uitzending van tv-programma Nieuwsuur waardoor zij onderuit is gegaan als cyberdeskundige. Een door Van Rijbroek gebelde man bevestigt aan de verslaggevers van De Telegraaf dat hij bij de politie werkt, dat hij heeft samengewerkt met Van Rijbroek én dat zij een technisch onderlegde hacker is.

Bij presentatie tweede boek

Verder was R. aanwezig - in een 'meewerkende rol' - bij de presentatie van het tweede boek op naam van Van Rijbroek. De feestelijke presentatie van 'Unhacked' in het Amstel-hotel, die was gefinancierd door Centric-eigenaar Gerard Sanderink, is door de Volkskrant beschreven. Tijdens die bijeenkomst met ook Centric-genodigden krijgt Van Rijbroek een vraag over de rol van de FBI in de cyberveiligheid van Nederland, waarbij ze die laat beantwoorden door haar politiecontact.

Dit wisten Follow the Money en dagblad Tubantia in december vorig jaar te melden op basis van een geluidsopname van die bijeenkomst in januari vorig jaar. Daarop is te horen dat Van Rijbroek door R. wordt bedankt en dat hij antwoordt dat de overheid goed bezig is maar nog veel meer gaat doen. Ook zegt hij dat Nederland “een slag kan slaan door dit soort dingen, die Rian hier presenteert”, zo schreef Tubantia eind vorig jaar.

Centric en Stichting Sanderink

Een alternatief verslag van de boekpresentatie is te vinden op de website van de relatief nieuw opgerichte stichting waar het vermogen van Centric-eigenaar Sanderink naartoe zou gaan na zijn overlijden. Deze Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink is opgezet 'ter vervanging' van een eerdere stichting, waar Sanderinks ex-vriendin zitting in heeft. Van Rijbroek is bestuurslid en penningmeester van de nieuwere stichting. De andere bestuursleden zijn Sanderink zelf en topman Aike Schoots van Sanderinks bouwbedrijf Strukton.

Over deze stichting, ter bevordering van cybersecurity en ook blockchaintechnologie, heeft Sanderink later verklaard dat zijn bezittingen níet daarheen gaan. Waarheen dan wel is vooralsnog onbekend. Overigens was die ontkenning van de bestemming voor Sanderinks nalatenschap per mail gecommuniceerd, aan dagblad Tubantia. Over de herkomst van e-mails vanuit het mailaccount van Centric- en Strukton-eigenaar Sanderink is eerder al gegronde twijfel geuit. IT-dienstverlener Centric heeft geprobeerd daar een eind aan te maken door begin maart op de eigen website te stellen dat Sanderink achter alle mails uit zijn naam staat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in