Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerkingsplatform Cybersecurity van start met nieuw bestuur

De Nederlandse cybersecuritymarkt is twee samenwerkingsverbanden rijker. Vanuit de overheid is het Samenwerkingsplatform Cybersecurity Kennis en Innovatie van start gegaan, dat nationaal cybersecurity-onderzoek gaat agenderen en programmeren. Op lokaler niveau zijn Twentse wetenschappers en het bedrijfsleven een samenwerking gestart voor cybersecurity, onder de naam TUCCR.
cybersecurity
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het nieuwe Samenwerkingsplatform Cybersecurity - dat op initiatief van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is opgezet - wordt de opvolger van dcypher. Dcypher was al een eerder samenwerkingsverband op het gebied van cybersecurity, waarin de academische wereld samen kwam met experts uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Dat samenwerkingsverband werd in oktober vorig jaar stopgezet.

Het nieuwe Samenwerkingsplatform krijgt als doel om het nationale cybersecurity-onderzoek te agenderen en te programmeren, en zet zich in om daar ook de benodigde middelen en financiën rond te krijgen. 

Anders dan Dcypher

Het Samenwerkingsplatform is echter wel iets anders ingestoken dan dcypher. "Dcypher had een hele academische inbreng", vertelt professor Aiko Pras, die vanuit de Universiteit Twente in het bestuur van het nieuwe Samenwerkingsplatform zit. "Dat is enerzijds heel mooi, maar er was ook behoefte aan meer inbreng vanuit het bedrijfsleven. Het nieuwe Platform neemt dus een heel stuk van dcypher over, maar laat ook een aantal dingen liggen."

Het gaat dan met name om de onderlinge afstemming tussen wetenschappers. Daar kan de recent opgerichte ACademic Cyber Security Society (ACCSS) op inspringen, meent Pras. In ACCSS hebben achttien vooraanstaande wetenschappers op het gebied van cybersecurity zich verenigd, met als doel om meer te fungeren als "eenduidig en herkenbaar aanspreekpunt". Pras is zelf één van de leden van ACCSS. "Ik denk dat de twee organisaties goed samen kunnen gaan werken."

Het bestuur van het nieuwe Samenwerkingsplatform Cybersecurity werd deze week bekendgemaakt. Plaatsvervangend directeur-generaal Patricia Zorko van Rijkswaterstaat is voorzitter. Naast Pras zijn verder Marcel van Oirschot van KPN Security, Dirk Jan van den Heuvel van Secura, Maarten Tossings van TNO, Arian Steenbrugge van NWO, Ineke van Oldeniel van Saxion en Piet-Hein de Jager van Cape Investment onderdeel van het bestuur. 

TUCCR

Naast het Samenwerkingsplatform krijgt Nederland vanaf volgende week nog een ander nieuw cybersecurity-samenwerkingsverbond. Op 5 maart gaat de Twente University Centre for Cybersecurity Research (TUCCR) van start. TUCCR is een publiek-private samenwerking waarin experts, professionals, ondernemers, onderzoekers en studenten uit de industrie samenwerken aan cybersecurity-onderzoek. 

"Het Samenwerkingsplatform moet straks voor de grote thema's en het geld zorgen. Maar vervolgens moet het allemaal nog wel uitgewerkt worden. TUCCR in Enschede is zo'n uitwerking", legt Pras - die ook van dit verbond lid is - uit. "Wij focussen ons specifiek op drie onderwerpen: de veiligheid van netwerken, de veiligheid van data en de economische en sociale componenten. Dus wij kijken ook naar bedrijfskunde en maatschappijwetenschappen." Het idee is dat er zo een gespecialiseerde, wetenschappelijke club ontstaat binnen de cybersecurity-wereld voor onderzoek. "Ik hoop dat er in Nederland een landschap gaat ontstaat waarbij je weet dat je voor bepaalde onderwerpen naar ons moet en voor andere onderwerpen weer naar een andere club." 

Binnen TUCCR komen drie soorten leden: goud, zilver en brons. De goud-leden gaan betalen voor promovendi, zilver-leden voor een ontwerpen. Brons-leden betalen wel wat, maar doen vooral zelf mee aan de onderzoeken, vertelt Pras. "Daarbij maken we ook verschil tussen commerciële en niet-commerciële partijen. Niet-commerciële partijen kunnen niet altijd geld inzetten, maar wel mensen. Op die manier doet bijvoorbeeld het NCSC ook mee."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in