Overslaan en naar de inhoud gaan

Technologie geeft werkstress

Werkgevers zijn steeds meer geld kwijt aan personeelsverzuim als gevolg van werkstress, waar technologiegebruik en - daarbij meekomende - informatie-overload significant aan bijdragen. Burn-outklachten en andere stressgerelateerd verzuim zadelen werkgevers jaarlijks op met een kostenpost van 2,8 miljard euro. Dat is 300 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij het begin van de Week van de Werkstress.
Internet of Things
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

In Nederland hebben op dit moment 1,3 miljoen mensen last van burn-outklachten als gevolg van werkstress. Bij 35 procent van alle verzuimgevallen wordt ook daadwerkelijk werkdruk of werkstress als reden voor verzuim gegeven. In totaal gaat het 11 miljoen ziektedagen door werkstress. Omgerekend betekent dat een kostenpost van 8100 euro per werknemer, aldus de onderzoekers van TNO en CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van de twee instanties onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Werkstress en uitval

Gebruik van moderne technische middelen hangt sterk samen met werkstress. Bijna de helft (47%) van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar, meldt TNO nu. Daarnaast maakt bijna twee derde (60%) van de werknemers (bijna) altijd gebruik van pc of smartphone voor communicatie. En bijna een derde (28%) van de werknemers ervaart informatie-overload: zij krijgen zo veel informatie dat zij dat niet meer kunnen verwerken.

Die laatstgenoemde twee vormen van technologiegebruik hangen samen met werkstress, stelt TNO. Van de mensen die bijna de hele dag met pc of smartphone communiceren geeft bijna de helft (45%) aan dat hun werkgerelateerde verzuim is veroorzaakt door werkstress. De constante communicatiestromen - of de 'dreigende' mogelijkheid daarvan - wordt hun kennelijk teveel. Dit oorzakelijk verband wordt onderbouwd door de constatering dat werkverzuim door werkstress bij nog geen kwart (22%) voorkomt van de mensen die maar af en toe hun smartphone gebruiken.

Nipt meer dan de helft (51%) van de werknemers die informatie-overload ervaren, noemt stress als oorzaak van werkgerelateerde uitval. Bij mensen die aangeven geen informatie-overload te ervaren, ligt dat opmerkelijk lager: ongeveer een kwart van hun noemt werkstress als reden voor werkgerelateerd verzuim.

Zorg voor werkplezier

Volgens Dorothé van den Aker, coördinator van de landelijke Week van de Werkstress, is zorgen voor voldoende werkplezier het beste medicijn om uitval als gevolg van werkstress te voorkomen. "Het helpt wanneer werknemers weten wat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen. Door het positieve te benadrukken, kun je tegenvallers ook beter aan", stelt ze.

De Week van de Werkstress duurt van 11 tot 15 november. In die periode worden tips gegeven met dagelijks verschillende thema's om werkstress te verminderen en tot meer werkplezier te komen. Zo worden werknemers onder meer uitgedaagd hun mobiel eens weg te leggen, of complimenten te geven. Ook wordt gezondheid en vitaliteit benadrukt.

Werkgerelateerde verzuimredenen naar technologiegebruik

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in