Toch nog werk aan de winkel voor scholen die Google gebruiken
De organisaties SIVON en SURF bereikten enkele weken geleden een overeenkomst met Google over manieren om privacyrisico’s binnen de onderwijsdiensten van Google weg te nemen. Daarmee werd een algeheel afscheid van Google afgewend. Nu blijkt dat hiermee nog niet alles in kannen en kruiken is. Uit een blogpost van Privacy Company wordt namelijk duidelijk dat er voorlopig toch nog het nodige moet worden gedaan door scholen om risico’s weg te nemen. In Nederland gebruikt iets meer dan de helft van de basisscholen en ruim een derde (36%) van de middelbare scholen Google Workspace for Education.
Aanvullende diensten
Met de zoekfunctie van Google is weinig mis volgens privacyonderzoekers, omdat onderwijsgebruikers automatisch worden uitgelogd wanneer ze de marktdominante zoekdienst gebruiken. Dit omschakelen van ingelogd onderwijsaccount naar uitgelogde gewone gebruiker gebeurt echter niet over de hele linie. Bij aanvullende diensten van Google wordt deze privacybeschermende maatregel echter niet geboden. "Daarom moeten scholen en universiteiten gebruik maken van de mogelijkheid om eindgebruikers technisch te verbieden toegang te krijgen tot de aanvullende diensten", schrijven de onderzoekers van Privacy Company.
Wanneer gebruikers die toegang toch willen hebben kan dit, maar alleen na het aanmaken van een tweede Google-account. Dat is dan een privé-account; op persoonlijke titel en dus niet verbonden aan het onderwijsaccount dat via de onderwijsinstelling wordt geboden. Deze uitwijk naar een tweede account moet de verantwoordelijkheid van de school of de universiteit wegnemen. Andere vereisten zijn dat Nederlandse onderwijsinstellingen een contract met Google moeten ondertekenen waarin het "nieuwe privacy-amendement" is opgenomen en dat scholen hun eigen gegevensbeschermingsonderzoeken moeten uitvoeren.
Andere standaardbrowser
Privacy Company roept scholen verder op om, totdat de verwerkersversie beschikbaar is én is getest, een andere standaardbrowser te gebruiken. Ook wordt aangeraden om Google Search uit te schakelen als standaardzoekmachine en cookies en trackers van derde partijen in de Chrome-browser te blokkeren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee