Overslaan en naar de inhoud gaan

UvA duikt samen met Bosch in deep learning

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Bosch gaan nauw samenwerken op dit terrein. In het Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) op het Science Park in Amsterdam gaan tien promovendi en postdocs aan de slag.
© Bosch
Bosch

Doel van de samenwerking is het creëren van synergie tussen fundamenteel en toegepast onderzoek. De promovendi en postdocs staan onder leiding van UvA-hoogleraren Max Welling en Arnold Smeulders van het Instituut voor Informatica. Ze zullen nauw samenwerken met onderzoekers van het Bosch Center for Artificial Intelligence op de onderzoekscampus van Bosch in het Duitse Renningen.

In hun onderzoeksprojecten gaan de promovendi en postdocs mathematische modellen en algoritmen ontwikkelen waarmee machines kunnen uit 'massive' data, afkomstig van sensoren en camera’s. Als mogelijke toepassingen noemt Max Welling volautomatische auto’s, robotica, smart homes en the Internet of Things: "‘De vraag naar slimme apparaten en systemen is groot en daarmee wordt het belang van deep learning alsmaar groter. (..) Resultaten uit het Delta Lab kunnen straks direct leiden tot toepassingen en producten van Bosch". 

Computervisie

Arnold Smeulders voorziet met name mogelijkheden op het vlak van computervisie: "De hoeveelheid sensorische data is het grootst binnen computervisie. Daarom is dit deelterrein van de kunstmatige intelligentie een van de meest spannende doelen voor deep learning en is het kruispunt van deep learning en computervisie zo belangrijk. Het stelt scherpe uitdagingen aan deep learning om te leren uit de gigantische hoeveelheid data. Er zijn zo veel plaatsen op de wereld waar de resultaten gebruikt kunnen worden: in intelligente camera’s, in zelfrijdende auto’s, in de thuiszorg. Ik zou eigenlijk niet weten waar niet."

In haar persbericht naar aanleiding van de deal typeert de UvA de samenwerking met Bosch als een belangrijke impuls voor het onderzoek van het Instituut voor Informatica. Het is de tweede publiek-private samenwerking die het instituut aangaat. In 2015 ging het QUVA-lab van start waarin de UvA samenwerkt met Qualcomm Technologies, Inc. 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in