Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdacht lid ransomwarebende uitgeleverd door Nederland

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen voor een ransomwarebende. Hij is op 2 november vorig jaar opgepakt in Amsterdam, op verzoek van de FBI. Zijn proces in de VS staat gepland om op 4 oktober te beginnen. Bij veroordeling kan Doebnikov tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.
luchthaven, vertrekhal (buiten)
© BrainCreators
BrainCreators

Het Amerikaanse ministerie van Justitie denkt dat Doebnikov betrokken was bij aanvallen en afpersing met gijzelsoftware. Daarbij werden computersystemen van onder meer ziekenhuizen en zorgverleners vergrendeld met de beruchte ransomware Ryuk. Vervolgens eisten de aanvallers losgeld, te betalen in virtuele valuta zoals bitcoins. Dat leverde de daders tientallen miljoenen op.

'Minstens 70 miljoen dollar'

Doebnikov zou in elk geval tussen 2018 en 2021 hebben geholpen om het virtuele geld weg te sluizen, om te wisselen en verder te verwerken. De verwerking van de virtuele valuta maakt het moeilijk om te achterhalen waar geld vandaan komt, en zo kunnen criminelen het gemakkelijker uitgeven. Volgens Justitie in de VS hebben de betrokken cybercriminelen niet alleen in dat land toegeslagen, maar ook in andere landen. Daarbij is tenminste 70 miljoen dollar aan ransomware-inkomsten witgewassen. In juli 2019 zou de nu 29-jarige man meer dan 400.000 dollar aan Ryuk-opbrengsten hebben witgewassen.

De inmiddels beruchte Ryuk-ransomware is in augustus 2018 voor het eerst geïdentificeerd. Eenmaal binnengekomen bij een organisatie versleutelt het niet alleen bestanden, maar probeert het ook back-ups te wissen. Daarbij pakt Ryuk niet alleen interne schijven en direct aangesloten opslagstations; het neemt ook opslag mee die via netwerkverbindingen bereikbaar zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in