Innovatie & Strategie

Personal Tech
schema qualcomm

Vingerafdruklezer smartphone 'duikt onder'

Qualcomm demonstreert echografische sub screen sensor

echografische vingerafdruklezer © Qualcomm,  Qualcomm
29 juni 2017

Qualcomm demonstreert echografische sub screen sensor

Componentenleverancier Qualcomm heeft een vingerafdruksensor ontwikkeld die axiaal onder het aanraakscharm van een smartphone kan worden verborgen.

De nieuwe oplossing werd gisteren gedemonstreerd op het Mobile World Congress in Shanghai. De showcase was een prototype van een smartphone van het Chinese merk Vivo. Volgens Engadget, dat kennelijk bij de demonstartie aanwezig was, werkt de op reflexie van geluidsgolven gebaseerde sensor foutloos maar wel wat trager dan de gebruikers van andere vingerafdruklezers mogelijk gewend zijn.

Een ander nadeel is dat het vooralsnog alleen samengaat met de wat duurderdere OLED-schermen. Bovendien mag het glas niet dikker zijn dan 0.8 millimeter, wat opzich goed kan, maar wel impliceert dat het gebruik van sommige schermbeschermers problemen kan gaan opleveren.

Apple

Vingerafdruklezers worden in sommige smartphonees gebruikt als indentificatiemiddel dat het intypen van lange inlogcodes onnodig maakt. Apple was in 2014 de eerste die deze technologie voor dat doel inzette, op zijn iPhone 5s. In navolging van Apple kwamen ook andere smartphonemakers met vingerafdruklezers die 'ten zuiden van' (d.w.z. lateraal onder) het scherm zijn aangebracht en daarmee de mogelijkheid van een full screen voorkant voor de smartphone's blokkeren.

Natte vinger

Een prettige bijkomstigheid van de sensor die Qualcomm nu presenteert deze ook hartslag van de gebruiker kan registreren. Ook zou de nieuwe sensor geen probleem hebben met vochtige vingers (wat voor Apple's TouchID wel een probleem is). BBC haalt in zijn berichtgeving over de Qualcomm-sensor een expert aan die ervan overtuigd is dat Apple Qualcomm in de markt zal 'verslaan' met een eigen sub-sceen sensor. Qualcomm verwacht op z'n vroegst eind dit jaar op stoom te zullen komen met de massaproductie van de nieuwe subscreen sensoren.

 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.