Wetenschap
Vliegtuig

Vliegen zonder piloot is veiliger

Onbemande cockpit bespaart ook nog eens miljarden

 

vliegtuig © CC0 Creative Commons StockSnap
7 augustus 2017

Onbemande cockpit bespaart ook nog eens miljarden

 

Volgens de Zwitserse bank UBS zijn vliegtuigen die volledig door een automatische piloot worden bestuurd veiliger dan bemande toestellen.

Daarnaast kunnen luchtvaartmaatschappijen miljarden besparen door in te zetten op technologie waarbij vliegtuigen uiteindelijk zonder piloot de lucht in kunnen.

De Britse zakenkrant Financial Times citeert vandaag uit het rapport van de Zwitsers. UBS spreekt van een uiteindelijke besparing van circa 35 miljard dollar per jaar. Naast de lagere personeelskosten, zal ook de rekening voor verzekeringspremies en brandstof lager uitvallen.

Vliegtuigmaker Boeing gaf onlangs al aan dat de basis voor dergelijke technologie aanwezig is. Nu al kunnen vliegtuigen automatisch landen en opstijgen en ook andere functies worden al door computers uitgevoerd.

Volgens UBS zou een vliegtuig met één piloot aan boord en een piloot op afstand op de grond een goede eerste stap zijn. De meeste passagiers zouden het echter nog niet zien zitten om bij een pilootloos vliegtuig aan boord te stappen.

2
Reacties
Anoniem 09 augustus 2017 21:18

Wat is dit voor een lagere school journalistiek?

Anoniem 08 augustus 2017 13:47

Dit zegt een bank onder en het wordt geplaatst onder het kopje Wetenschap. Sorry maar dit kan ik niet serieus nemen. Titel staat niet tussen quote's terwijl het duidelijk een mening is. En dan nog wel volgens UBS. Dat zegt me heel weinig.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.