Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen Rekenkamer beveiliging informatie Rijk

Informatie bij de overheid is niet in alle gevallen goed beveiligd. De Algemene Rekenkamer constateert bij acht ministeries en de Tweede Kamer onvolkomenheden.
Torentje Den Haag
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

"We moeten er op kunnen vertrouwen dat de systemen veilig zijn, dat niet zomaar bruggen en sluizen opengaan", zei president Arno Visser van de Rekenkamer bij de beoordeling van de uitgaven van het Rijk van vorig jaar.

De ministeries en de Kamer houden zich niet aan afspraken die zijn gemaakt over de beveiliging. Ze zijn ook niet bij alle 'kritieke systemen' geïmplementeerd. Visser vindt het 'zorgelijk' dat drie ministeries deze tekortkomingen niet herkennen. Het gaat dan om Economische Zaken, Volksgezondheid en Defensie. Dit thema dient 'chefsache' te worden, oordeelt de president.

Toch redelijk positief

Verder is de Rekenkamer redelijk positief. Er zijn dit jaar geen ernstige tekortkomingen geconstateerd, vorig jaar waren dat er nog drie. Er zijn zorgen over het personeelsbeleid van de overheid en de beveiliging en modernisering van de ICT. "Qua bedrijfsvoering en organisatie ligt er een stevig fundament", vindt Visser.

Van de 36 onvolkomenheden die de Rekenkamer ziet, zijn er acht bij het ministerie van Financiën en negen in informatiebeveiliging. De aantallen vallen mee in vergelijking met begin deze eeuw. Zo werden er in 2003 nog meer dan honderd onvolkomenheden bij de ministeries gevonden.

Belastingdienst is zorgenkindje

Bij Financiën gaat het om problemen 'van de top tot diep in de organisatie'. Daarbij is de Belastingdienst een zorgenkindje. Alle onvolkomenheden hebben met deze dienst te maken. Daar gaat het niet goed met de ICT, personeelsbeleid en de moderniseringsplannen. Een vertrekregeling voor het personeel liep vorig jaar helemaal uit de hand.

Over het personeelsbeleid van het Rijk zijn er zorgen. Er is een hoge werkdruk, er zijn overschotten aan personeel, maar ook tekorten. Er missen IT'ers, financieel en inkoopdeskundigen. Daar komt nog bovenop dat bezuinigingen van kabinet-Rutte I en II nog 9000 voltijdsbanen bij het Rijk moeten verdwijnen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in