Opportunistische sector
De eerste jaren van je studie zat je waarschijnlijk als enige meisje in een klas met 25 mannen – uit cijfers blijkt dat slechts 3 procent van de leerlingen in het mbo-ICT-onderwijs een vrouw is. Dat zijn er nog geen 800 in het totale mbo-ICT-onderwijs. Daar moet je je als vrouw maar thuis voelen.
En als je daarna op de arbeidsmarkt komt, blijkt dat werkgevers niet onverdeeld positief zijn over mbo’ers. Uit onderzoek bleek dat veel ICT’ers op mbo-niveau geen of een slecht toekomstperspectief hebben. In de ranglijst waar twintig opleidingen in staan gerangschikt naar arbeidsmarktperspectief, staan maar liefst zes ICT-opleidingen in het mbo (het gaat om alle opleidingen in Nederland). Voor de mbo’er met een opleiding op niveau 4 is er overigens meer hoop. Als hij of zij zich wil blijven ontwikkelen, zijn er genoeg kansen om aan het werk te komen en blijven.
Dit soort berichten blijft verbazen. De ene dag schrijven wij dat werkgevers alle zeilen moeten bijzetten om aan de juiste mensen te komen. Soms met omzetderving tot gevolg. De andere dag melden we dat er nog zo’n 7.000 mensen werkloos op de bank zit, veelal oudere werknemers en mensen met een mbo-opleiding. En dan hebben we het nog niet eens over de artikelen die we publiceren over het tekort aan vrouwen. Alle goede (en goedbedoelde) acties en promoties ten spijt, het aandeel vrouwen blijft onverdeeld onder de 10 procent.
Zou dat lage aandeel iets te maken kunnen hebben met het opportunistische karakter van de sector? Er is een tekort aan personeel, maar eisen worden niet bijgesteld. Geen lagere eisen qua opleiding en ervoor kiezen om een werknemer bij te scholen. Geen lagere eisen qua leeftijd. En ook geen lagere eisen qua werktijden. Uit onze Salary Survey blijkt dat werknemers die minder uren willen werken, relatief vaak nul op hun rekest krijgen. En of je het daar mee eens bent of niet, Nederlandse vrouwen zijn nu eenmaal kampioen deeltijdwerken.
Natuurlijk is het niet het wondermiddel. Het is een van de middelen. Op allerlei fronten – het imago van ICT onder meisjes, programmeren op de basisschool, het openstellen van ICT-opleidingen voor alle keuzeprofielen – worden stappen gezet. Meer flexibiliteit in werktijden zou een win-win zijn voor allerlei partijen. Maar zolang ICT-bedrijven hard blijven vasthouden aan allerlei eisen, blijf ik me afvragen hoe groot het tekort aan personeel is.
Magazine AG Connect
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 8, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee