Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijd voor verandering

Door de coronacrisis staan veel banen op de tocht, maar in de IT blijft de schaarste onverminderd aanwezig. De komende jaren komt daar bovendien geen verandering in: volgens ons jaarlijkse salarisonderzoek verwacht maar liefst 30% van de IT’ers dat er in de komende vijf jaar in grote mate een tekort is of blijft aan mensen met een vergelijkbare functie.
Verandering
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Natuurlijk biedt een schaarste als deze voordelen. IT’ers hoeven zich geen zorgen te maken over de werkgelegenheid en verdienen in vrijwel iedere functie een dikbelegde boterham. Maar die schaarste drukt ook op ze. Veel IT’ers ervaren een (te) hoge werkdruk als gevolg van onderbezetting door te weinig collega’s. Tegelijkertijd is er de altijd aanwezige druk om bij te blijven, al is het vaak nog maar de vraag wanneer je dat dan kunt doen. Want tussen het overwerken en de onrealistische planningen door, blijkt daar niet altijd genoeg tijd voor te zijn.

De oplossing ligt natuurlijk bij meer personeel. Maar meer IT’ers vinden is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met deze schaarste vis je als bedrijf met wel heel veel anderen in een erg kleine vijver. Bovendien is de kans op verloop juist groot: het merendeel van de IT’ers zegt open te staan voor een mooie kans. Dat IT’ers zich lang niet altijd gekoesterd voelen, helpt daar niet bij. Ze klagen over weinig ondersteuning voor persoonlijke ontwikkeling en vinden hun beloning vaak ondergemiddeld. Of dat terecht is, is lastig te zeggen. Maar als het gevoel er is, bestaat de kans dat een IT’er naar het aas van een andere visser hapt.

Nu de wereld zich in chaos begeeft en we allemaal zoeken naar een nieuw normaal, kan dit hét moment zijn om het eigen beleid eens kritisch te bekijken. Als werkgever kun je namelijk veel doen om IT’ers te behouden, en lang niet alles komt op een hoger salaris neer. IT’ers geven om uitdaging in het werk en een goede sfeer op kantoor. Zet daar nog goede mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling bij, en het salaris is allang niet meer het belangrijkste. Maar als je niets verandert, bestaat de kans dat je opnieuw een lijn in die heel kleine vijver moet uitgooien.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (augustusnummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in