IT-opleider Codaisseur failliet verklaard
Codaisseur werd in 2014 opgezet en had als doel om geïnteresseerden in slechts tien weken tijd om te scholen tot web developer. Ook bood de opleider vijfdaagse bootcamps, een programma om in twaalf weken een cybersecurity-specialist te worden en een gratis online programma van twee tot vijf maanden om een carrière in IT-support te starten. "Na twee weken bij ons denk je code, droom je code en ben je code", zei oprichter en CEO Wouter de Vos in 2019 tegenover AG Connect. Destijds hadden 250 afgestudeerden ook een baan gevonden. Volgens de website van Codaisseur hebben inmiddels ruim 560 mensen een baan gevonden na hun opleiding.
Maar de laatste tijd ging het dus niet goed met de opleider. De omzet daalde volgens het faillissementsverslag in 2020 al flink: die kwam toen uit op zo'n 1,3 miljoen euro, tegenover bijna 2,2 miljoen euro in 2019. Ook draaide het bedrijf in 2020 al een verlies van ruim 321.000 euro. En ook het aantal werknemers nam de afgelopen tijd sterk af. Ten tijde van het faillissement werkten er nog maar drie mensen bij Codaisseur, terwijl dat er eerder vijftien waren.
Op 7 november verleende de rechtbank uitstel van betaling. Op 16 november werd de zogenoemde surseance op verzoek van de bewindvoerder en met instemming van de bestuurder omgezet in een faillissement.
Ruzie onder aandeelhouders
Het faillissement heeft meerdere oorzaken, aldus het faillissementsverslag. Allereerst werd dus de werving van nieuwe studenten steeds lastiger. De krapte op de arbeidsmarkt en de afschaffing van de belastingaftrek op scholingskosten leidde er volgens de opleider toe dat consumenten geen betaalde opleidingen meer zoeken. De Vos verklaart na vragen van AG Connect, dat consumenten "overspoeld worden met (gratis) opleidingen en zelf nauwelijks een prikkel voelen om een opleiding te volgen". En ook de coronacrisis speelde de opleiding parten. "Verder betalen onze alumni in 24 maandelijkse termijnen af en de kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen (huisvesting, salarissen) terwijl het aantal afbetalers door de Coronacrisis nog maar de helft was van wat het in 2019 was."
Vooral de laatst genoemde reden is opvallend: "Verschil van mening tussen de aandeelhouders heeft geleid tot conflicten en kostbare rechtszaken." Volgens De Vos speelde het conflict "een rol in de zin dat er geen investeerders in wilden stappen om het bedrijf te redden. En dan zijn er natuurlijk nog de juridische kosten die voortvloeien uit zo'n conflict". Het bedrijf had twee aandeelhouders, te weten Big Fat Coder en Boom Proof. Volgens LinkedIn is naast Wouter de Vos ook Rembert Boom eigenaar van de opleider. "Het conflict zelf is het gevolg van een geëscaleerd verschil in inzichten tussen ons", aldus De Vos. "Wat niet hielp is dat we onervaren ondernemers waren en niet goed op papier hadden gezet wat er zou gebeuren als we tot onherroepelijke onenigheid zouden komen."
De curator zegt in het verslag de (werkelijke) oorzaken te gaan onderzoeken.
Twee nieuwe bedrijven
De Vos laat tegenover AG Connect weten dat hij geen doorstart gaat maken met Codaisseur. Volgens hem is de markt er momenteel niet naar om "lange, dure B2C-opleidingen aan te bieden". "De hoogtijdagen van Codaisseur zijn hoe dan ook voorbij. Toen ik er acht jaar geleden mee begon, wilde ik de markt openbreken en zorgen dat werkgevers junior developers een kans wilden geven. Dat is gelukt, denk ik."
Inmiddels is hij wel twee nieuwe bedrijven begonnen: Techmongers - dat bedrijven helpt bij het opzetten van een eigen tech academy - en online leerplatform Kyna. Volgens LinkedIn werkt De Vos sinds november bij beide bedrijven, maar tegenover AG Connect laat hij weten dat ze al langer bestaan. Techmongers zou al sinds februari 2022 bestaan en Kyna al sinds juni 2020.
"Beide bedrijven passen bij mijn missie als ondernemer om techeducatie toegankelijk te maken voor iedereen en een bijdrage te leveren aan het opvullen van het gat dat is ontstaan op de arbeidsmarkt omdat de vraag naar tech skills veel groter is dan het aanbod. Ik had Codaisseur daar graag nog deel van uit willen laten maken, maar dat is helaas niet gelukt."
Update 6 januari: reactie van Codaisseur-CEO Wouter de Vos op vragen van AG Connect toegevoegd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee