Overslaan en naar de inhoud gaan

Niet productief op vrijdag is doodgewoon

Ooit wel eens het idee gehad dat je op de vrijdagmiddag toch net even minder effectief bent dan op, zeg, donderdagochtend? Welnu, onderzoek heeft aangetoond dat dat klopt.
Uitgeput
© Shutterstock
Shutterstock

Onderzoekers van het Texas A&M University Ergonomics Center hebben twee jaar lang in totaal 781 kantoormedewerkers gevolgd bij een internationale olie en gas onderneming in Houston, Texas, VS. De resultaten werden gepubliceerd in Plos One. De studie hield geen specifieke rekening met demografische factoren als leeftijd, gender en andere individuele factoren.

Op de computers van deze medewerkers werd - met hun medeweten - software geïnstalleerd waarmee de onderzoekers konden meten hoe de muis en het toetsenbord werden gebruikt. Op basis van aantal aanslagen, tikfouten, muiskliks, -scrolls en -bewegingen kregen de onderzoekers een goed beeld van de activiteit én alertheid van de medewerkers, op alle dagen van de week, verdeeld over ochtend en middag.

Meer woorden, minder fouten

Gemeten over twee jaar bleek daaruit onder meer dat op dinsdagen en donderdagen gemiddeld zo’n 19% méér woorden werden getypt dan op vrijdagen – zelfs als daarin werd meegerekend dat op vrijdagen minder uren werden gedraaid. Het grootste verschil in typefouten zat tussen maandag en vrijdag (5% meer typo’s aan het einde van de week). Alles bij elkaar lijkt de donderdag in alle opzichten de meest productieve dag – en de vrijdag verreweg de minste.

Maandag lijkt duidelijk de dag waarop iedereen het scherpst is, maar neemt de activiteit gedurende de hele week licht toe – tot de vrijdag, wanneer de scherpte als de activiteit een duidelijke dip vertonen. Op iedere werkdag bleek de middag bovendien meetbaar minder effectief dan de ochtend.

Waardevol inzicht

Volgens de onderzoekers laat de studie zien dat vermoeidheid en stress zich gedurende de hele werkweek kunnen opstapelen, wat uiteindelijk met name op de vrijdag leidt tot verminderde productiviteit. Hoewel het onderzoek niet zomaar een-op-een vertaald kan worden naar alle culturen, beroepen en menstypen, benadrukken de onderzoekers wel het belang van dit type onderzoek.

“Door dit inzichtelijk te maken met objectieve en niet-invasieve data, is het ook mogelijk maatregelen te nemen die zowel de gezondheid en het welbevinden van medewerkers verbeteren, als de productiviteit verhogen,” zegt Mark Benden, professor en leider van het Department of Environmental and Occupational Health, in het bijbehorende persbericht op Texas A&M Today. Op langere termijn leidt dit – volgens de onderzoekers – tot grotere tevredenheid van werknemers, minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in