Overslaan en naar de inhoud gaan

Ode aan het whiteboard

Ik mis whiteboards. Ik mis zelfs de vieze vingers als je iets moet weggummen en de wisser te ver weg ligt, en de vlekken die je op je hemd krijgt als je per ongeluk tegen een whiteboard aanleunt. Of het dwangmatig controleren of de stift die je oppakt niet tóch een permanente stift is. De uitgedroogde stiften die om een of andere reden nooit worden weggegooid. De ingedroogde, onwisbare teksten, schema's en telefoonnummers die te lang op het whiteboard hebben gestaan. Ik mis het allemaal.
Scrum whiteboard
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Natuurlijk, ik mis m'n collega's ook. Ik mis de mogelijkheid om langs mensen te lopen en aan een paar zinnen en gebaren of aan de houding van je collega's te zien hoe het met ze gaat. Ik mis het gekeuvel op de gang en bij het keukentje. Allemaal zaken die ik mis, maar waar ik wel zonder kan. Videobellen en samenwerkingsomgevingen maken dat best wel goed.

Het whiteboard is de plek waar het creatieve deel van ons werk tot zijn recht komt. Je kunt stellen dat creatieve ideeën in je eentje ontstaan; op de fiets, 's ochtends onder de douche, misschien net voordat je in slaap valt of juist 's morgens tijdens het ontbijt. Dat is misschien wel zo, maar creatieve ideeën komen pas echt tot hun recht als ze gedeeld worden, als ze andere mensen weer prikkelen om nóg een stapje verder te denken of om je juist te confronteren met nieuwe problemen. Creatieve ideeën delen – collectieve creativiteit – vergt een echt, tastbaar, fysiek whiteboard. In noodgevallen kan een flip-over ook. Stukken idee weggummen is een belangrijk onderdeel van creativiteit. Een whiteboard is dus veel beter dan een flip-over.

Creatieve ideeën komen pas echt tot hun recht als ze gedeeld worden

Het rare is dat een whiteboard in heel veel opzichten een onding is. Kunstenaars werken op werkelijk alle soorten materialen, behalve op whiteboards; ze schilderen op doek, hout of papier, maken graffiti op muren of krijttekeningen op straat. Indianen maken zelfs zandtekeningen. Ik heb nog nooit een kunstenaar op een whiteboard zien werken. Whiteboards zijn te glad, de stiften reageren niet op druk en kleuren mengen of combineren is hopeloos. Whiteboards zijn alleen maar goed voor tekst of voor schema's – en dat is precies wat wij IT'ers nodig hebben.

Nu zegt u: "Er zijn toch virtuele whiteboards! Waarom gebruik je die dan niet?" Virtuele whiteboards werken om twee redenen niet. Ten eerste is een muis of een touchpad een dramatisch slecht tekeninstrument. Een tekentablet maakt een boel goed, maar die gebruikt bijna niemand en de lol van een whiteboard is juist dat iedereen mag tekenen. Ten tweede is het grootste probleem bij een virtueel whiteboard dat je er niet samen omheen staat. Je ziet niet hoe mensen reageren op wat je tekent, je wijst niet naar dezelfde stukken tekst of schema's. Nee, virtuele whiteboards zijn nog niet de helft waard van een echt whiteboard.

Ik mis m'n echte whiteboard!

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (novembernummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in