Tariefdaling externe ICT'ers zet door
“De vooruitzichten voor de komende 12 maanden worden minder dramatisch ingeschat”, zegt Casper Kruijt van Ernst & Young. "Grote bedrijven en dienstverleners verwachten een stijging van respectievelijk 1,5 en 1,1 procent. Daarmee wordt het oude niveau nog niet gehaald, maar het is in ieder geval al een verbetering."
Ondanks dat het aandeel ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) door de crisis is teruggelopen, blijven de door Ernst & Young ondervraagde managers en professionals optimistisch. Zij verwachten niet dat ZZP’ers op termijn door uitzendkrachten worden vervangen. Wel verwacht de meerderheid het komende jaar een verdere daling van de vraag naar ZZP’ers.
Kleine bedrijven vormen hierop de uitzondering; deze verwachten juist een stijging. In de sector dienstverlening en bij kleine bedrijven werkt men liever met ZZP’ers dan uitzendkrachten, in de handel/distributie en productie/industrie juist liever met uitzendkrachten. Kruijt: "Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat bij 1 op de 3 organisaties een ZZP-keurmerk een positief effect zou hebben op het aantal ZPP’ers dat men in dienst zou nemen. Ruim de helft van de organisaties zou een dergelijk keurmerk steunen."
De ICT Barometer toont dit keer een gematigd positief beeld voor de ICT-branche. De ICT indicator stijgt van 81 punten in juli naar 95 punten in september. Vooral middelgrote bedrijven (20 tot 500 medewerkers) zijn verantwoordelijk voor deze stijging. Grote en kleine bedrijven verwachten juist respectievelijk een afname van de vraag naar ICT’ers en een daling van de bestedingen aan hardware en software.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee