Overslaan en naar de inhoud gaan

Telewerken raakt productiviteit niet echt, concludeert Amerikaans onderzoek

De discussie over de voor- én nadelen van telewerken loopt al jaren, maar heeft door coronalockdowns nieuwe dimensies gekregen. En acceptatie. Sinds de crisis rond het coronavirus voorbij is, wordt er nog altijd meer op afstand gewerkt. Daarbij kan er voor bepaalde mensen en functies sprake zijn van toegenomen productiviteit, maar recent onderzoek stelt dat productiviteitsniveaus weer terug zijn gegaan naar pre-coronatijden.

hybride werken, thuiswerken
Shutterstock.com

"Een blijvend gevolg van de COVID-19 pandemie is een merkbare verschuiving naar telewerken en hybride werken", stellen de auteurs van een onderzoeksrapport naar thuiswerken en productiviteitsgroei. Het gaat om een onderzoek van de Amerikaanse arbeidsmarkt, uitgevoerd door de Federal Reserve Bank in San Francisco.

Van 5% naar 60% naar nu 30%

Op het hoogtepunt van telewerken in coronacrisistijden werd in de Verenigde Staten meer dan 60% van de werktijd op afstand ingevuld, schrijven de auteurs. Vóór het uitbreken van de pandemie lag dat op 5%. En nu, met de crisis achter ons, ligt het percentage remote work op zo'n 30%, blijkt uit marktonderzoek dat in 2021 is begonnen en nu nog altijd wordt bijgehouden.

Deze blijvende verandering voor werkuitvoering en locatie heeft geleid tot vragen of het effect op productiviteit groot is. En of (en in welke mate) dat blijvend is. De onderzoekers van de federale bank (FRBSF) hebben de relatie geanalyseerd tussen de groei van BBP (bruto binnenlands product) per uur en de mogelijkheid in verschillende industrieën om te telewerken.

Verschilt per industrie

Deze analyse toont aan dat industrieën die beter aanpasbaar zijn voor remote work niet zo'n grote verandering in de productiviteitsgroei sinds 2020 hebben meegemaakt. Dit betreft dus zowel een afname als ook een toename. Industrieën die zich minder goed kunnen aanpassen aan werken op afstand hebben wel flinke productiviteitsverandering gezien. Wat dan in de regel een vermindering van de productiviteit is.

Zo zijn er logischerwijs flinke verschillen tussen enerzijds dataverwerking en internet publishing (een bedrijfssector met hoge mate van 'telewerkbaarheid') en anderzijds meer fysiek gerichte sectoren als zorg, bouw en horeca. Onder de eerstgenoemde, hoog scorende industrie vallen naast ook IT-beroepen als software-ontwikkelaar en beheerder. Sommige industrieën halen een 'telewerkbaarheid' van bijna 90%, andere komen niet verder dan 10%.

Totale effect valt mee

Over de hele linie genomen, zo stellen de auteurs van het bankrapport, valt het effect dus erg mee. Er is volgens hen waarschijnlijk geen sprake van substantiële afname maar ook niet van substantiële toename in productiviteit door telewerken. Zij baseren zich hierbij op diverse wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen jaren, die ze ook noemen en linken onderaan het online gepubliceerde rapport.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in