Innovatie, commercie, en snel een beetje!
Microsoft-CEO Satya Nadella is een topmanager met technische kennis, visie en snel handelend vermogen. Ga maar na: nadat Microsoft onder zijn leiding miljarden dollars heeft gestoken in OpenAI, en Microsoft de hardware-ondergrond voor ChatGPT heeft (uit)gebouwd, heeft Nadella binnen een weekend geregeld dat ook de wetware (mensen) van OpenAI in Microsofts handen zijn gekomen.
Daarbij treden voormalig OpenAI-topmannen Sam Altman en Greg Brockman in dienst bij Microsoft, om daar een geheel nieuwe AI-divisie uit de grond te stampen. Hun nieuwe baas Nadella heeft het daarbij over een behoorlijk zelfstandige divisie, eigenlijk een eigen bedrijf, waar Altman dan de CEO van is. Maar wacht, er is meer: meer dan Altman en Brockman.
Braindrain bij AI-aanvoerder?
Altman is afgelopen vrijdagnamiddag (ideale tijd voor slecht nieuws!) ontslagen door het bestuur van OpenAI, waarna Brockman uit protest is opgestapt. Altman was OpenAI's CEO en medeoprichter. Brockman was president en ook medeoprichter. Maar naast die twee grondleggers en topbestuurders zijn nu ook andere OpenAI-topmensen daar vertrokken. Hoofdwetenschappers Jakub Pachocki, Aleksander Mądry en Szymon Sidor hebben hun ontslag ingediend.
De vraag is nu niet eens zozeer of het hierbij blijft (spoiler: waarschijnlijk niet!). De vraag is hoe snel en commercieel Microsoft de koers van OpenAI gaat voortzetten. Want los van de abruptheid - en onbeholpenheid? - van Altmans ontslag, gaat het om de fundamentele kwesties van de snélle AI-ontwikkeling, de grote impact daarvan en het commerciële uitbaten daarvan.
Veiligheid en gevolgen
OpenAI's CTO, medeoprichter en bestuurslid Ilya Sutskever maakt zich namelijk zorgen dat de veiligheid en de implicaties van AI-ontwikkeling ondergesneeuwd raken door Altmans focus op snelle groei van het bedrijf OpenAI (dat oorspronkelijk een non-profit was) en de ontwikkeling van de technologie. Maar miljardeninvesteerder Microsoft - die AI-technologie in al zijn diensten en producten inbouwt - lijkt toch erg gericht op snelle innovatie en commercialisering. In het gloednieuw op te richten AI-bedrijf van Microsoft kan dat gewoon doorgang vinden.
Slaat CEO Nadella hiermee een sluwe slag waarmee hij het fundament legt voor Microsoft 5.0? (Na DOS-Microsoft, Windows-Microsoft, Office-Microsoft en cloud-Microsoft.) Net zoals Microsoft-grondlegger en CEO Bill Gates ooit slim een Disk Operating System (DOS) heeft gekocht, wat hij al had beloofd aan IBM en waarmee Microsoft 1.0 groot is geworden. Of kan de AI-hype straks toch nog bekoelen vanwege zorgen over veiligheid en heeft CEO Nadella een dure daad gedaan? Zoals zijn voorganger Steve Ballmer met zijn overname van Nokia, voor de smartphonemarkt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonneeMicrosoft haalt Google in en de echte AI verdiensten komen nog, zie https://www.ndax.eu/FxeZzcScBjIsgJuAGlsu.JPG
Wat betreft de genoemde "dure daad" van Steve Ballmer met Nokia is het algemeen bekend dat Ballmer deze deal niet met Bill Gates heeft besproken maar zelfstandig heeft afgesloten. Daarop is Steve Ballmer uit Microsoft gezet.