Eckart Wintzen overleden
Wintzen verwierf landelijke bekendheid in de jaren negentig, toen hij zijn automatiseringsbedrijf BSO verkocht aan Philips. Daarvoor was hij in automatiseringsland al bekend door het succes van zijn bedrijf BSO en zijn ongewone manier van leidinggeven.
Wintzen vond dat je een onderneming het beste kon laten floreren als je het personeel zo veel mogelijk verantwoordelijkheid zou geven. Hij zette daarom een systeem op waarbij zijn bedrijf telkens gesplitst werd. Bij elke vijftigste werknemer vormde zich een nieuwe 'business cel'.
Dat die filosofie groeipotentie heeft, bewees Wintzen met zijn Bureau voor Software Ontwikkeling. Het bedrijf, in 1976 opgericht, telde in 1995 meer dan 6000 werknemers, die een jaaromzet van bijna 400 miljoen euro genereerden. Het automatiseringsbedrijf leverde zijn diensten aan grote ondernemingen. Onder de vleugels van Philips dat BSO samenvoegde met zijn automatiseringstak Origin moest het bedrijf verder groeien. Een groot succes is BSO/Origin voor Philips nooit geworden. Bij Wintzens afscheid in 1996 was het bedrijf al matig winstgevend, in de jaren erop had het de grootste moeite om het hoofd boven water te houden. In 2000 kreeg Philips-topman Cor Boonstra er genoeg van en verkocht hij het automatiseringsbedrijf aan het Franse Atos. Nu gaat het bedrijf nog als Atos Origin door het leven. De naam BSO was onder Philips al verdwenen.
Wintzen was er in ieder geval goed uitgesprongen in 1995. Hoeveel geld hij precies had, wilde de ondernemer ondanks zijn flamboyante voorkomen nooit verklappen. Schattingen van het zakenblad Quote wees hij meestal naar het rijk der fabelen. Bij de laatste editie van de Quote 500 werd zijn fortuin nog gewaardeerd op ongeveer 60 miljoen euro. Gelijk na zijn vertrek bij BSO/Origin richtte Wintzen de investeringsmaatschappij Ex'tent op. Die investeerde onder meer in de ijsjesfabrikant Ben & Jerry's en het autoverhuurbedrijf
Greenwheels.
Voor Wintzen telde vooral de maatschappelijke betrokkenheid van de projecten. Zelf noemde hij zich wel eens een 'overjarige hippie', iets wat hij uitdroeg door fleurige overhemden te dragen en door nooit afscheid te nemen van zijn lange haar. Technologie liet hem ook niet los. In Emeryville, een voorstad van San Francisco, kunnen jongeren die geïnteresseerd zijn in digitale media een opleiding volgen. Wintzen financierde de opzet van de school uit eigen zak. Belangrijk is dat de scholieren vooral passie tonen, wat de school stimuleert door zijn deuren 24 uur per
dag open te houden.
Wintzen bleef daarnaast geloven in zijn zakelijke filosofie van verantwoordelijkheid delen. Scherp kon hij uit de hoek komen als de veelal bureaucratische structuren van grote bedrijven ter sprake kwamen. Weinig bedrijven namen echter zijn filosofie over. Bij BSO/Origin werden de teugels na zijn vertrek al aangetrokken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee