Galileo klaar voor lancering
Het is de eerste keer dat de succesvolle Russische draagraket vertrekt van dit platform dat daarvoor flink moest worden verbouwd. Tot nog toe werden deze raketten vanaf de Russische bases gelanceerd. Het voordeel van het platform in Zuid-Amerika is dat het zich dichter bij de evenaar bevindt. De draaibeweging van de aardbol is daar het grootst waardoor de raket met een grotere kracht de ruimte in wordt geslingerd. Dat geeft meer mogelijkheden om zwaardere lading mee te nemen.
Met de eerste satellieten worden uitgebreide tests gedaan. Vervolgens zijn er nog 28 satellieten nodig voor het systeem daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen. De Europese Unie laat nu 15 van die satellieten bouwen, die in de periode tot 2015 hun plek in de ruimte moeten krijgen.
De kosten lopen snel op
Het Galileo-project werd al in 1990 gestart maar faalde bijna in 2007 door een gebrek aan financiering vanuit een publiek-private samenwerking. De Europese Commissie heeft toen de financiering van het project verder voor zijn rekening genomen. Inmiddels zijn de kosten voor het project door een groot aantal tegenslagen opgelopen tot boven de 5 miljard euro. Daarbij komen nog de onderhoudskosten van 800 miljoen euro per jaar.
Galileo moet de Europese lidstaten onafhankelijk maken van het Amerikaanse GPS-navigatiesysteem. Dat dient ook militaire doelen en om die reden knijpt de Amerikaanse overheid de kwaliteit van het signaal af. GPS signalen zijn niet alleen van belang voor navigatie op de weg of op zee maar inmiddels een cruciaal onderdeel van vele economisch belangrijke processen zoals het in de lucht houden van mobiele telecomnetwerken.
Naar verwachting voorziet Galileo uiteindelijk in een markt waar vele tientallen miljarden euro's per jaar in omgaan.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee