Cybersecurity 2025 in 10 voorspellingen
In 2025 wordt het cyberbeveiligingslandschap nog complexer en nog lastiger. Met meer dan een miljard gestolen bestanden in 2024 en ransomware die diverse sleutelsectoren lamlegt, nemen de bedreigingen waarmee we te maken hebben almaar verder toe. Experts waarschuwen dat we een tijdperk van ongekende uitdagingen tegemoet gaan en bedrijven die zich niet voorbereiden, riskeren catastrofale gevolgen. Wytze Rijkmans van Tanium doet daarom tien gedurfde voorspellingen.
1. De dood van biometrie
Security-experts hebben flinke twijfels over biometrische authenticatie. Biometrische verificatie werd ooit beschouwd als een geavanceerde beveiligingsoplossing, maar is nu kwetsbaar voor deepfake-technologie die vingerafdrukken, gezichten of stemmen gemakkelijk kan namaken. Stel je voor dat een aanvaller 30 seconden van je videobeelden gebruikt om een deepfake te maken die in staat is je bankrekening te plunderen of toegang te krijgen tot je beveiligde systemen.
Bedrijven die voor hun beveiliging alleen op biometrie vertrouwen, zullen al komend jaar gedwongen worden om over te stappen op MFA-oplossingen (multi-factor authentication) die biometrie combineren met fysieke sleutels of tokens. Gartner voorspelt dat in 2026 30% van de bedrijven door deepfake-bedreigingen zal moeten afzien van biometrie als zelfstandige beveiligingsmaatregel. De boodschap is duidelijk: vingerafdrukken en gezichtsscans zijn niet genoeg om je systemen te beveiligen.
2. AI: een tweesnijdend zwaard voor bedrijven
AI-tools veranderen de manier waarop bedrijven werken drastisch, maar ze creëren ook nieuwe kwetsbaarheden. Van het automatiseren van alledaagse taken tot het versnellen van besluitvormingsprocessen, deze tools zijn een zegen voor de productiviteit. Toch halen bedrijven die AI integreren in hun workflows een paard van Troje binnen.
Het probleem zit ‘m in de manier waarop deze tools worden misbruikt. Kwaadwillenden kunnen valse commando's injecteren, algoritmes manipuleren of ongeautoriseerde toegang krijgen tot gevoelige gegevens. Het resultaat? Onbedoelde acties die hele systemen in gevaar kunnen brengen. Om dit risico te beperken, hebben organisaties robuuste AI-governance frameworks nodig die grondige tests, training van werknemers en strikte beveiligingsprotocollen omvatten.
3. Betalingen voor ransomware worden straks bestraft
Ransomware-aanvallen zijn geëscaleerd van IT-overlast tot ernstige bedreigingen voor de veiligheid. Overheden over de hele wereld zijn nu bezig met het reguleren van losgeldbetalingen, vooral die in cryptocurrency. Deze verschuiving wordt veroorzaakt door het besef dat het betalen van losgeld de cybercrime-economie voedt, waardoor het een voortdurende nationale en internationale zorg is.
Verwacht strengere regels die bedrijven verplichten om losgeldbetalingen te rapporteren en boetes opleggen voor het niet-naleven van die regels. Hoewel deze maatregelen ransomware niet zullen uitroeien, kunnen ze wel de winstgevendheid ervan verstoren door de toegang tot illegale fondsen af te snijden.
4. Data sovereignty en data enclaves
Het concept van data sovereignty - waarbij landen controle uitoefenen over gegevens binnen hun grenzen - wordt steeds populairder. Om gevoelige informatie te beschermen, creëren landen data enclaves, ofwel veilige hubs buiten hun fysieke grenzen. Estland pionierde in 2016 met deze aanpak door kritieke gegevens naar Luxemburg te verplaatsen en ze zo te beschermen tegen cyberaanvallen.
Verwacht wordt dat in 2025 meer landen dit model zullen overnemen, vooral in de Europese Unie. Voor multinationals zal deze trend leiden tot strengere eisen voor de opslag en verwerking van gegevens. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot hoge boetes en beperking van de markttoegang.
5. Cyberverzekering wordt peperduur
De wittebroodsweken voor cyberverzekeringen zijn officieel voorbij. Verzekeraars scherpen hun beleid aan, verlagen de dekking en verhogen de premies. Bedrijven die geen ijzersterke beveiliging kunnen aantonen, zullen het moeilijk of zelfs onmogelijk vinden om uitbetalingen te krijgen voor inbreuken of ransomware-aanvallen.
Deze verschuiving onderstreept het belang van het documenteren van elke beveiligingsmethode en het aantonen van due diligence. Als dit niet gebeurt, lopen bedrijven het risico dat ze geen beroep kunnen doen op hun cyberverzekering wanneer het noodlot toeslaat.
6. AI-aanvallen gericht op kritieke infrastructuur
De volgende golf van ransomware-aanvallen zal verder gaan dan het stelen van gegevens - ze zullen gericht zijn op het ontmantelen van kritieke infrastructuur. Elektriciteitsnetten, watervoorzieningen en andere essentiële diensten zijn de belangrijkste doelwitten voor cybercriminelen met AI-hulpmiddelen. Deze aanvallen zullen niet alleen de bedrijfsvoering verstoren; ze kunnen ook fysieke vernietiging veroorzaken en gemeenschappen en bedrijven in wanorde achterlaten.
Vooral kleinere nuts- en energiebedrijven zijn kwetsbaar, omdat ze niet over de middelen beschikken om zich tegen geavanceerde bedreigingen te verdedigen. Overheden en de particuliere sector moeten samenwerken om de gecombineerde cyber- en fysieke verdediging te versterken. Doen zij dat niet, dan zullen zij geconfronteerd worden met verwoestende gevolgen.
7. Steeds meer regels rond AI
De Europese Unie verdubbelt haar inspanningen op het gebied van privacybescherming, met nieuwe regelgeving in het verschiet waarmee individuen het gebruik van hun persoonlijke gegevens in AI-systemen kunnen blokkeren. Dit bouwt voort op bestaande kaders zoals de EU AI Act en duidt op een bredere push voor ethisch AI-gebruik.
Voor Amerikaanse bedrijven die in Europa actief zijn, vormen deze regels een grote uitdaging. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun AI-systemen kunnen voldoen aan verzoeken om gegevens te blokkeren. Ook moeten zij in staat zijn fouten in persoonlijke informatie te corrigeren. Compliance wordt een topprioriteit in 2025.
8. Cybercrisis voor herverzekeraars
De stijgende kosten van cybercriminaliteit zetten herverzekeraars, de ruggengraat van de verzekeringssector, onder druk. Als deze bedrijven zich terugtrekken uit de markt, krijgen bedrijven te maken met hogere premies, lagere dekkingslimieten en strengere beveiligingseisen. Alleen dan kunnen zij nog in aanmerking komen voor polissen.
Deze crisis komt op een moment dat cyberverzekering belangrijker is dan ooit. Om de storm te doorstaan, moeten organisaties prioriteit geven aan proactieve verdediging en hun commitment aan cyberbeveiliging tonen.
9. Gedecentraliseerde cyberverdediging wint momentum
Gecentraliseerde cyberbeveiligingssystemen hebben moeite om gelijke tred te houden met inventieve bedreigingen. Als reactie hierop zullen in 2025 gedecentraliseerde verdedigingsnetwerken ontstaan die worden aangedreven door blockchain en peer-to-peer technologie. Deze netwerken stellen organisaties in staat om middelen te delen en samen te werken aan informatie over bedreigingen, om zo een veerkrachtigere verdediging op te bouwen.
Deze verschuiving betekent een breuk met traditionele cyberbeveiligingsmodellen, die vaak vertrouwen op gecentraliseerde controlepunten die kwetsbaar zijn gebleken voor aanvallen.
10. Slordige AI-implementaties zorgen voor problemen
In hun haast om AI in te voeren, snijden organisaties nog wel eens bochten af op het gebied van beveiliging. Deze lukrake aanpak creëert blinde vlekken die cybercriminelen graag willen uitbuiten.
Aanvallers zullen AI-modellen manipuleren om schadelijke acties uit te voeren of de verdediging te omzeilen. Robuust beleid, veilige ontwikkelingspraktijken en voortdurende controle zijn essentieel om te voorkomen dat AI een risico wordt.
Bent u voorbereid op de toekomst?
Het cyberbeveiligingslandschap van 2025 zit vol uitdagingen, dat zal duidelijk zijn. Tegelijkertijd biedt het ook kansen voor groei en innovatie. Door te anticiperen op deze bedreigingen en zich aan te passen, kunnen bedrijven veerkracht opbouwen en hun activiteiten veiligstellen. De sleutel is om proactief te blijven, nieuwe technologieën op verantwoorde wijze te omarmen en prioriteit te geven aan samenwerking in de strijd tegen cybercriminaliteit.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee