Overslaan en naar de inhoud gaan

Student ontdekt privacylek online gids Universiteit Utrecht

Momenteel publiceert het gros van de opleidingen van de Utrechtse universiteit alleen studentnummers bij de cijferlijsten. “Als je een onvoldoende hebt, komt niemand dat te weten, omdat namen niet gepubliceerd worden”, licht een woordvoerder toe. Maar door een privacylek in de Solis U-gids kan al jaren worden gekeken wat voor cijfers studiegenoten hebben gescoord, stelt Jouke Waleson, student CKI (Cognitieve Kunstmatige Intelligentie) van de Universiteit Utrecht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Via de elektronische gids met gegevens over studenten en medewerkers van de universiteit is volgens hem heel gemakkelijk op te vragen welke naam achter een studentnummer schuilt.

Webapplicatie zet nummers om in namen
In de online adressengids staan namen, e-mailadressen en faculteiten. Studentnummers ontbreken, maar zijn wel te vinden in de url’s van de studentenpagina’s. Waleson die naast zijn studie ook werkzaam is in de ICT-sector, heeft een webapplicatie gemaakt die die studentnummers omzet in namen. Het is mogelijk om een gehele uitslagenlijst waarop slechts studentennummers en tentamencijfers staan, met één druk op de knop om te zetten in een uitslagenlijst met de namen van studenten.

Lek al jaren bekend, maar niets aan gedaan
Het privacylek zou al jaren bestaan en bekend zijn bij het ICT Service Centrum van de Universiteit Utrecht, zonder dat dit tot maatregelen leidde. De enige optie om te voorkomen dat mensen de naam achter een studentnummer achterhalen, is om er als student voor te kiezen al je gegevens op ‘verborgen’ te zetten, werd Waleson verteld. In een reactie laat René Ritzen, information security officer van de Universiteit Utrecht, verslaggevers van dub.uu.nl, een onafhankelijke nieuwssite van de Universiteit Utrecht, weten het te betreuren dat het voor externen via de Solis U-gids mogelijk is studentnummers aan namen te koppelen. Hij noemt het een ‘technisch gebrek’.

Volgens Ritzen is de koppeling tussen studentnummer en naam noodzakelijk voor onder meer de helpdesk en de studentenadministratie. Maar dat ook mensen van buiten die koppeling kunnen maken, is niet de bedoeling. “We gaan dit zo spoedig mogelijk repareren waardoor wordt voorkomen dat externen deze gegevens anoniem kunnen verzamelen.”

Overigens wil rector Bert van der Zwaan binnenkort wel namen zichtbaar maken op cijferlijsten. Dit zou de onderlinge competitie bevorderen, hoewel veel studenten hier vraagtekens bij plaatsen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in