Overslaan en naar de inhoud gaan

Langlopende IT-problemen frustreren ruim helft werknemers

IT speelt een essentiële rol bij de productiviteit van werknemers in veel sectoren. Wanneer de werking van hardware hapert of software niet werkt zoals verwacht, lukt het werknemers niet af te krijgen wat ze zich hadden voorgenomen om af te krijgen. Die werkhinder leidt tot frustratie en uiteindelijk een afnemende betrokkenheid bij het werk.
Gefrustreerde student
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Maar liefst 58% van de werknemers worstelt met IT-problemen die ze gedurende lange tijd niet opgelost krijgen, ondanks de welwillende inzet van de IT-afdeling.

Dit blijkt uit onderzoek van Forrester. Analist William McKeon-White schrijft erover in een blog waar ZDNet melding van doet. Hij stelt dat twee derde van de werknemers vindt dat de helpdesk van hun IT-afdeling goed werk doet. Toch zegt maar 42% dat zij eigenlijk géén langlopende problemen met IT hebben. Dat betekent dat bijna 60% van de werknemers zegt dat zij in enige mate te maken hebben met IT-problemen die langere tijd onopgelost blijven.

'Je functie doet er niet toe'

Dat forse deel van de bevraagde werknemers zijn dus niet in staat om hun maximale productiviteit te bereiken. Mensen halen over het algemeen hun werkplezier uit dingen afronden en het gevoel te hebben bij te dragen aan het grotere geheel. Dit wordt verhinderd door de aanhoudende IT-problemen die eindgebruikers ervaren.

Bij een groot deel van de werknemers staat een trage VPN-verbinding, onhandige software of een flikkerend laptopscherm hun werkambitie in de weg. "Systemische storing in technologie die voorkomt dat werknemers hun functie goed kunnen vervullen, staat gelijk aan een organisatie die zijn werknemers vertelt dat hun functie er niet toe doet", stelt McKeon-White.

Meer aandacht management nodig

De reden dat de IT-problemen zo lang blijven voortslepen, zijn volgens de Forrester-analist wel duidelijk: IT wordt door het management vaak gezien als een kostenpost. Daarbij wordt het in te grote mate 'lean optimized' opgezet; een mooi woord voor te weinig budget toegekend. Bovendien is er vaak weinig zicht op de algehele gebruikerservaring in de organisatie. Gebruikerservaringen zijn pas recent een prioriteit geworden in de meeste organisaties en ze vormen vaak een sluitstuk bij de overwegingen bij de aanschaf van nieuwe technologie.

Volgens McKeon-White moet bij organisaties beter doordringen dat wanneer zij gebruikerservaringen willen verbeteren - en daarmee de arbeidsproductiviteit - het belangrijk is dat de IT-afdeling een plek aan tafel krijgt. Daarbij gaat het verder dan het bespreken van de interactie met de helpdesk en de standaard statistische informatie.

Meer concreet noemt McKeon-White dat organisaties meer onderzoek moeten doen naar de ervaringen van werknemers op hun werkplek. Ook moeten organisaties proactief omgaan met het oplossen van problemen die de gebruikerservaringen op de werkvloer in de weg zitten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in