Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overheid pakt falende IT-bedrijven niet aan'

Soms krijgen ze hun geld ook nog terwijl ze eigenlijk juridisch aangepakt moeten worden. De minister van het betrokken departement krijgt bovendien niet altijd informatie over deze gang van zaken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat zei Ruud Leether, bedrijfsjuridisch adviseur van het ministerie van Veiligheid en Justitie, vandaag tegen de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer. Het is volgens hem de afgelopen jaren zeker vijf keer voorgekomen dat hij adviseerde het bedrijf aansprakelijk te stellen en dat dit niet gebeurde. Leether vermoedt dat de politieke leiding niet van zijn advies op de hoogte was gesteld.

Blijven hangen

Hij denkt dat cruciale informatie soms halverwege blijft hangen in de ambtelijke organisatie of bestuursorganen. Dat betekent feitelijk dat de ambtelijke leiding een afweging maakt over de afwikkeling van het project. Het ging volgens hem om grote projecten waar veel geld mee was gemoeid en waarbij de maatschappelijke en politieke belangen groot waren. Welke dat zijn, kon Leether niet zeggen. Ook mag hij niet uitweiden over schikkingen die soms zijn getroffen, omdat die geheim zijn. Soms kreeg hij schikkingen onder ogen die hij zelf als jurist nooit zou hebben getroffen. "Mislukte projecten voor de overheid, zijn niet altijd mislukt voor het leverende bedrijf ."

Flippo: 'Stuitend'

Ook Jan Flippo, verantwoordelijk voor ICT-projecten bij de gemeente Amsterdam, herkent de lastige aanpak. Hij noemde het "stuitend'' als marktpartijen wegkomen met een mislukking, maar erkende dat het lastig is aan te tonen wat er mis ging en wie verantwoordelijk is. Hij heeft ook wel eens een falend bedrijf weggestuurd van een klus. Als dat niet gebeurde, zou hij de media inlichten. "Ze vertrokken'', aldus Flippo.

Hij pleit ervoor dat de rijksoverheid een aantal bekwame IT-mensen in vaste dienst neemt, om grote ICT-projecten te begeleiden en sturen. Nu snoept het bedrijfsleven die mensen weg met hoge salarissen, waarna de overheid ze tijdelijk inhuurt. Maar bij bedrijven is winst altijd het uitgangspunt en niet het algemeen belang. Volgens Flippo moet de overheid in deze deskundigen investeren.

De ICT-commissie onderzoekt waarom het vaak mis gaat bij automatiseringsprojecten van de overheid.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in