Overslaan en naar de inhoud gaan

Rode Kruis bekijkt inzet blockchain voor hulpverlening

Het 510 data team van het Rode Kruis onderzoekt samen met het Nederlandse softwarebedrijf Tynk.tech de toepassing van blockchain bij hulpverlening. De twee partijen willen een blockchain met een digitale portemonnee ontwikkelen om sneller geld naar een rampgebied te kunnen sturen. Met dit geld kunnen getroffenen middelen kopen als voedsel, water en andere hulpgoederen.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

De samenwerking werd aangekondigd op de American Bitcoin Conferentie in Miami. De partijen onderzoeken hoe hulpverlening een blockchain kan gebruiken en wat de praktische gevolgen en uitdagingen zijn van een dergelijke toepassing. Tijdens het onderzoek wordt onder andere gekeken naar de uitdagingen en ervaringen die werden opgedaan tijdens de hulpverlening op Sint Maarten nadat het getroffen werd door de orkaan Irma.

Veiliger en efficiënter

510 en Tykn.tech gaan onderzoeken hoe blockchaintechnologie het distribueren van geld veiliger en efficiënter kan maken. Zo zeggen de partijen in een persbericht dat blockchain – naast andere dingen – de logistieke uitdagingen kan verminderen die spelen bij het verdelen van contant geld. Dit maakt de situatie veiliger voor zowel het hulpverleners in het veld als de getroffenen.

Tegelijkertijd kan het gebruik van blockchain de overheadkosten verlagen en het hulpproces versnellen. Omdat elke digitale portefeuille aan een persoon kan worden gekoppeld, is het gemakkelijker om te zien wie wel of geen hulp heeft ontvangen.

Het Rode Kruis kiest er in voorkomende gevallen voor om geld te geven aan mensen in een getroffen gebied. Zo kunnen de spullen worden gekocht die nodig zijn. De lokale economie wordt zo gestimuleerd, het stimuleert de veerkracht van de betrokkenen en het zorgt dat er minder distributie nodig is van hulpmiddelen.

Vluchteling uit Irak

Tykn.tech is opgericht door Tey el-Rjula, een vluchteling uit Irak. “Door mijn ervaring als vluchteling, kan ik het belang van verantwoordelijk gebruik van data bij hulpverlening. Door samen te werken met 510 kunnen we een proces ontwikkelen dat tegemoet komt aan de wensen van degenen die getroffen zijn.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in