Overslaan en naar de inhoud gaan

AWS en Google dupe van Telegram-ban Rusland

De Russische overheid heeft chat-app Telegram op de zwarte lijst gezet vanwege de end-to-end encryptie die deze WhatsApp-tegenhanger gebruikt. Het van oorsprong Russische Telegram is qua kantoor al uitgeweken naar het buitenland en is qua servers overgestapt op clouddiensten, zoals die van Google en AWS (Amazon Web Services). De Russische ban van Telegram leidt nu tot IP-blokkades van miljoenen cloudadressen.
cloud
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Afgelopen week is de blokkade op Telegram van kracht geworden. Deze maatregel volgt op een uitspraak van de Russische rechtbank, die eerder Telegram het bevel heeft gegeven om encryptiesleutels te overhandigen. De hele zaak draait volgens Russische autoriteiten om de nationale veiligheid, dit vanwege vermeend Telegram-gebruik door terreurgroepen.

Overheidsinzage

Rusland wil dus inzage kunnen hebben in het beveiligde berichtenverkeer van deze chat-dienst. In Westerse landen spelen al jaren soortgelijke wensen en eisen van overheidsinstanties met betrekking tot communicatieplatformen als WhatsApp, Signal, Skype en vele anderen. De nationale telecomwaakhond in Rusland is nu overgegaan tot concrete blokkering van IP-adressen die dienst doen voor Telegram.

Praktisch probleem daarbij is dus dat de nu verboden berichtendienst clouddiensten gebruikt, die ook dienst doen voor vele andere toepassingen. Telecomtoezichthouder Roskomnadzor laat zich daar niet door weerhouden en heeft enkele miljoenen IP-adressen geblokkeerd. Het gaat om zo'n 800.000 stuks die van AWS zijn en meer dan een miljoen die van Google's cloud zijn, meldt The Register.

Over op (het Russische) ICQ

De Telegram-ban raakt nu dus diverse andere internetbedrijven en hun klanten. Saillant detail is nog dat het Kremlin zelf ook de dupe is: de eigen communicatie met de media verliep namelijk deels via Telegram. Ter vervanging zijn Kremlin-functionarissen nu overgestapt op ICQ, weet persbureau Bloomberg. De van origine Israëlische chat-app ICQ is na overname in 1998 door AOL (America Online) doorverkocht in 2010 aan de Russische miljardair Alisher Usmanov die ook Hotmail-tegenhanger Mail.ru bezit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in