Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Gebruik cloud-diensten leidt tot miljardenverlies na overlijden’

Britse consumenten hebben gezamenlijk voor 26,8 miljard euro aan gegevens, zoals muziek, video’s, boeken, apps en abonnementen op bijvoorbeeld magazines, in de cloud staan. Dat komt neer op een slordige 568 euro per internetgebruiker. Dat blijkt uit het ‘Generation Cloud 2012’-onderzoek van Rackspace, waarvoor 2000 Britten zijn ondervraagd over het gebruik van en het vertrouwen in de cloud.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Kans groot dat dierbare herinneringen verloren gaan

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen veel dierbare herinneringen in de cloud bewaren. Zo’n 68 procent van de ondervraagden bewaart gemiddeld 920 foto’s online. Daarnaast hebben zij gemiddeld 226 muziektracks en 45 videobestanden in de cloud staan. Slechts 32 procent van de ondervraagden heeft echter op een of andere manier formeel geregeld dat wachtwoorden gedeeld zijn met anderen of heeft gegevens vastgelegd in een testament. Dat betekent dat digitale gegevens met een waarde van 17,9 miljard euro potentieel voor altijd verloren kunnen gaan.

Vertrouwen is marginaal

Britse consumenten zijn gemiddeld dagelijks zeker drie uur actief met cloud-diensten. Dat is een toename van 45 minuten per dag vergeleken met 2011. Ook zeer gevoelige gegevens worden in de cloud opgeslagen. Meer dan de helft (55 procent) slaat wachtwoorden online op en 39 procent heeft belangrijke financiële of juridische gegevens online staan zoals creditcard- en bankgegevens, of kopieën van hun testament. Toch maakt de meederheid zich grote zorgen over beveiliging en privacy bij clouddiensten. Slechts 12 procent zegt zijn cloud-aanbieder volledig te vertrouwen.

Regelgeving loopt ver achter

Sarah Needham, senior associate bij juristenkantoor Taylor Wessing, stelt dat consumenten goed moeten gaan nadenken over wat er met hun gegevens gebeurt wanneer ze er niet meer zijn. “Het devies blijft dat je de condities van de specifieke dienst goed moet lezen en kijken of die aansluiten bij wat jij wilt. En zorg voor een goede overdracht van wachtwoorden zodat je nabestaanden toegang hebben tot jouw gegevens. Vertrouw zeker niet op de geldende regelgeving, want die loopt per definitie ver achter op de innovaties van het moment.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in