Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota 2022: 300 miljoen euro naar cruciale innovatieve technologie

Het kabinet trekt 300 miljoen euro extra uit voor samenwerking aan cruciale innovatieve technologie. Met het geld kan Nederland deelnemen aan twee grote Europese projecten op gebied van micro-elektronica en cloudinfrastructuur. Het gaat om zogeheten IPCEI's (Important Project of Common European Interest).
demissionair minister van Financiën, Prinsjesdag 2021
© Ministerie van Financiën
Ministerie van Financi�n

Het doel is om het Nederlandse bedrijfsleven concurrerend, innovatief en toonaangevend te houden. “We houden onze economie open, tegelijkertijd maken we actiever werk van het in huis houden van kennis, het bewaken van een gelijk speelveld en het zelf blijven ontwikkelen van innovaties. Daar hoort, in een wereldwijd concurrerende economie, ook een andere rol van Nederlandse overheid bij. Daarom stelt het kabinet 300 miljoen euro als startbedrag beschikbaar voor deelname van Nederland aan twee zogenoemde IPCEI’s”, zo schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken in zijn Miljoenennota.

De grootschalige Europese samenwerkingen van bedrijven en kennisinstellingen rondom een innovatieve technologie, een productieketen of infrastructuur wordt gezien als strategisch belangrijk voor de EU omdat ze banen en inkomsten in de toekomst kunnen opleveren.

Toegang tot nieuwste software 

Met IPCEI ME2, gericht op het versterken van de productieketen en het behouden van het concurrentievoordeel van de innovatieve Europese techindustrie, worden Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en grootbedrijven toegang gegarandeerd tot de nieuwste micro en nano-elektronica en software. Het andere samenwerkingsverband, IPCEI CIS, werkt aan het opzetten van Europese cloudinfrastructuur en -diensten die bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in