Overslaan en naar de inhoud gaan

NEN start expertgroep voor GAIA-X-standaarden

Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) is een expertgroep gestart voor de standaardisatie binnen GAIA-X. GAIA-X is een Europees data-infrastructuurproject, waarmee gemeenschappelijke eisen worden opgesteld voor een Europese data-infrastructuur. Op die manier worden de onafhankelijkheid en datasoevereiniteit van Europa bevorderd en het aanbod en gebruik van Europese clouddiensten gestimuleerd.
GAIA-X
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De nieuwe expertgroep gaat voor Nederland vaststellen welke standaarden en normen relevant zijn voor dit project.

GAIA-X moet ervoor gaan zorgen dat individuen, organisaties en gemeenschappen de volledige controle behouden over waar hun data opgeslagen en verwerkt worden. Partijen moeten dus ook gemakkelijk van de ene naar de andere cloudaanbieder kunnen overstappen of meerdere aanbieders tegelijkertijd kunnen gebruiken. Verder moet de datadeling tussen partijen makkelijker gemaakt worden.

Eén Nederlandse stem

Om dit alles mogelijk te maken, wordt er gewerkt aan een set van standaarden waar aangesloten aanbieders aan moeten voldoen. Daar is al een eerste versie van beschikbaar, die nu open staat voor consultatie vanuit de aangesloten partijen en landen. Vanuit Nederland gaat de NEN Expertgroep Standaardisatie GAIA-X (NESG) hieraan bijdragen, zo meldt de NEN op haar website. "De bedoeling is om in Europa gesprekspartner te zijn over de standaarden binnen GAIA-X."

De expertgroep zal een overzicht maken van de normen die volgens de Nederlandse stakeholders relevant zijn voor GAIA-X en bekijken welke normen nog ontbreken of welke geüpdatet moeten worden.  Het overzicht van deze normen en de ontbrekende normen vormen vervolgens de basis voor de feedback op de eerste versie van de standaarden. 

"Binnen Nederland stemt de NESG nadrukkelijk af met alle key stakeholders rondom GAIA-X, omdat het belangrijk is om vanuit Nederland zoveel mogelijk met één stem te spreken. Zo komen de belangen unaniem in Europa aan", aldus de NEN. Belanghebbende Nederlandse partijen kunnen zich aanmelden voor de expertgroep en eigen deskundigheid in één of meerdere GAIA-X-onderwerpen inbrengen. 

Nederlandse hub van start

Ook de Nederlandse hub voor GAIA-X is vandaag van start gegaan, meldt hubcoördinator TNO op zijn website. De hub bestaat naast de expertgroep van de NEN en gaat invulling geven aan hoe de de toekomstige data- en cloudinfrastructuur er vanuit Nederlands oogpunt uit moet komen te zien. Ook gaat de hub die standpunten inbrengen in de Europese overleggen. 

"Doelstelling is om steeds meer partijen actief aan te haken aan de hub", zegt Jesse Robbers die voor TNO de lancering van de hub coördineert. "Het vergroot en verbreedt de samenwerking en verbindt ecosystemen en Nederlandse publieke en private organisaties die actief zijn op het gebied van gegevensuitwisseling. Het is belangrijk dat Nederland meedoet en op Europees niveau meepraat over de regels en afspraken over cloudinfrastructuur en data-opslag. Hiervoor moeten we weten wat er op dit gebied nodig is voor Nederlandse organisaties uit verschillende sectoren zoals industrie, zorg, transport en onderwijs."

Nederland kent al diverse coalities en projecten die met datasoevereiniteit, de cloud en digitalisering bezig zijn, en die nu ook de Nederlandse hub ondersteunen. Het gaat om de Data Scharing Coalition, de Online Trust Coalition, Brainport Industry, Cloud Infra Structure Coalition, de Dutch Data Center Association, de Dutch Cloud Community, de Nederlandse AI Coalitie, Digitale Infrastructuur Nederland en de NEN. Verder zijn er diverse Nederlandse GAIA-X-leden die bijdragen, waaronder TNO, Philips en SURF. Andere industriepartijen, publieke organisaties en kennisinstellingen worden door de hub opgeroepen zich ook aan te sluiten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in