Vendor lock-in van cloudreuzen AWS en Microsoft Azure baart Britse overheid zorgen
Het digitale kabinetsdepartement van Groot-Brittannië ziet ernstige problemen in de huidige overheidsaanpak voor omarming en beheer van cloud computing. De verschillende ministeries hebben de afgelopen tien jaar al miljarden ponden gestoken in clouddiensten en hebben een reeks aan Memorandums van Overeenstemming gesloten voor verdere klandizie bij techreuzen AWS en Microsoft Azure. Dit leidt tot vendor lock-in, constateert het Central Digital & Data Office van de Britse regering.
De onderhandelingsmacht voor (verdere) investeringen van miljarden ponden in cloudinfrastructuur wordt hierdoor beperkt, geeft de Britse overheid toe. Deze kritische woorden staan in een interne memo, die is ingezien door technieuwssite The Register. Daarin waarschuwt het Central Digital & Data Office voor diverse uitdagingen die gecombineerd zorgen voor een concentratie van risico en daarmee ook vendor lock-in.
Dominantie versterken
Die onwenselijke situatie zorgt dan voor serieuze aantasting van de onderhandelingspositie die de Britse overheid dan als klant heeft ten opzichte van de grote cloudaanbieders. Het gaat hierbij concreet om Amazon Web Services (AWS) en Microsoft (met zijn cloudaanbod Azure). Als de Britse overheid zijn huidige aanpak voortzet dan zal de bestaande dominantie van AWS en Azure voor Britse overheidsclouds voortduren, aldus het digitale departement.
Als er geen actie wordt ondernomen dan zal de overheid minimale leverage hebben voor prijsniveaus en keuzemogelijkheden qua producten en functionaliteit. "Dit pad [wat de overheid tot op heden bewandelt - red.] voorspelt een toekomst waar binnen tien jaar de publieke sector geconfronteerd wordt met het einde van zijn mogelijkheid om gunstige voorwaarden uit te onderhandelen", voorspelt de interne memo.
Cloudmarkt verziekt?
Dat sombere scenario leidt dan tot ingegevraven vendor lock-in en mogelijk een kritische blik van de Britse IT-waakhond CMA (Competition and Markets Authority), gaat de analyse verder. De CMA is eind vorig jaar begonnen aan een onderzoek van de Britse cloudmarkt. Dit na een formele verwijzing door telecomtoezichthouder Ofcom die tot de voorlopige conclusie is gekomen dat de cloudmarkt is verziekt. AWS-moederbedrijf Amazon heeft daarbij al met een beschuldigende vinger naar concurrent Microsoft gewezen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonneeWat ik in het artikel mis, is het inzicht dat "de cloudmarkt" niet bestaat. Er zijn verschillende Cloud-markten en aanbieders op verschillende niveaus. Waar je de meeste risico's loopt op vendor lock-in, zijn op de specifieke SaaS-diensten van de aanbieders. Op PaaS diensten zijn de risico's al minder, en op IaaS zijn ze relatief het kleinst en is er ook de meeste concurrentie.
Mitigatie op dit risico is ook goed te doen door in IT-projecten de documentatie op orde te brengen. Vendor lock-in heeft heel veel te maken met falende ontwikkelaars, waarvan het kennisniveau in veel te veel gevallen ondermaats is. Weinig besef van het belang van specificatie, modellering en correcte documentatie, geen inzicht in recente ontwikkelingen (Agile, of nieuwere talen dan Cobol), geen inzicht in datamodellering of architectuurconcepten, geen automatisering van de eigen processen... het is allemaal niet best.
Een verplichte ondergrens aan de kennis voor je in dienst mag treden als ontwikkelaar zou het aantal slechte ontwikkelaars terugdringen en de slagkracht daarmee vermoedelijk flink verhogen. Want een goed gespecificeerde en snel te bouwen dienst, die je opzet met de modernste middelen kan heel snel worden ingericht. En zodra je een softwaredienst in een maand elders opnieuw kan opbouwen, vanaf nul, is het risico op vendor lock-in een stuk kleiner geworden. Zeker nu data egress ook veel goedkoper is geworden, onder druk.
Wat overigens ook niet helpt is dat alleen Microsoft momenteel wil (en kan) voldoen aan de voorwaarden die de EU en dus ook Nederland oplegt voor veilige overheidsdiensten. IBM, Oracle en Amazon vinden dat allemaal niet zo belangrijk, de overige markt is voor hen wel genoeg. Dat beperkt het speelveld nogal. Maar de EU zou daarin stappen kunnen zetten die het VK, gezien de relatief beperkte omvang, niet meer kan ondernemen.