Vermijd 5 valkuilen bij cloudmigratie
1. Geen scherp beeld van ‘migratie-assets’
Het kan verleidelijk zijn de complete IT-infrastructuur in een keer te verhuizen naar de cloud. Dat is echter vaak nauwelijks realistisch. Een succesvolle migratie begint bij het maken van juiste keuzes.
Start met een grondige inventarisatie van de aanwezige applicaties in de organisatie. Deel deze op in drie categorieën:
• Geschikt voor cloudmigratie, bijvoorbeeld omdat ze zonder twijfel profiteren van typische voordelen als een grotere schaalbaarheid, pay-per-use en hoger innovatietempo.
• Ongeschikt voor cloudmigratie. Vaak vanwege security- of compliance-eisen.
• Überhaupt niet meer passend bij de bedrijfsvoering, en/of toe aan vervanging. Bijvoorbeeld omdat de applicatie sterk is verouderd.
De voor migratie geschikte applicaties zijn vervolgens te verdelen in twee groepen. De eerste groep is geschikt voor een ‘lift&shift’-aanpak. Hierbij wordt een applicatie simpelweg een-op-een overgezet naar de cloud. De andere groep vereist een complexere aanpak.
Let op: lift&shift leidt in sommige gevallen tot onnodige complexiteit. Bijvoorbeeld omdat de architectuur van de cloud technisch gezien minder geschikt is voor de applicatie, en daardoor allerlei aanpassingen nodig zijn. Ook is lift&shift minder verstandig als de applicatie on-premises al de nodige (beheer)uitdagingen kent.
2. Negeren van de ‘cloud lock-in’
Een cloudmigratie is niet altijd eenvoudig. Toch kan het omgekeerde, het verlaten van de cloud, nog lastiger zijn. Zorg dan ook dat applicaties meer dan genoeg flexibel zijn en houd de regie in eigen hand. Het is een best practice om hiervoor vanaf de eerste dag een goed plan klaar te hebben. Een goede oplossing voor een grote portabiliteit van applicaties is het gebruik van containers. Dat vergemakkelijkt het overstappen naar een andere cloud-provider of -omgeving aanzienlijk.
3. Onvoldoende aandacht voor security
Het is een misverstand dat clouddiensten per definitie veilig zijn. Van cloudproviders mag je verwachten dat ze meer dan voldoende securitymaatregelen nemen. Dat is echter geen argument om dit topic geen aandacht meer te geven. Het blijft belangrijk en een best practice om een solide en professionele aanpak van de security te regelen bovenop de maatregelen van de cloudprovider. De verantwoordelijkheid voor een sterke security ligt namelijk nooit alleen bij de cloudprovider, maar ook bij de klant. Geef digitale veiligheid dan ook de allerhoogste prioriteit, want security-incidenten kunnen rampzalig uitpakken.
4. Blindstaren op technologie
Een cloudmigratie draait niet alleen maar om techniek. Medewerkers en processen zijn minstens zo belangrijk. Dat terwijl deze vaak veel minder aandacht krijgen dan het eerstgenoemde aspect. Die beperkte focus pakt vrijwel altijd nadelig uit.
Een succesvolle cloudmigratie maakt nieuwe manieren van werken mogelijk. Het is belangrijk deze nieuwe manieren van werken te overwegen en bewust te implementeren, en niet aan alleen aan het toeval over te laten. Sommige veranderingen kunnen en zullen echter ook organisch tot stand komen.
De gemigreerde applicaties vormen samen met de clouddiensten vaak een nieuw, effectief en productief platform voor de herinrichting van (samenwerkings)workflows. Medewerkers ontdekken nieuwe manieren van samenwerking deels vanzelf. Voor een groot deel moeten organisaties echter ook de juiste trainingen en tools aanreiken. Alleen dan profiteren ze maximaal van de cloudmigratie. Veel organisaties laten dit na of reserveren hiervoor te weinig budget. Onterecht: verandermanagement en ‘benefitsrealisatieplanning’ verdient serieuze aandacht en middelen.
5. Onnodige uitgaven
Kostenbesparing is een goed argument voor cloudmigratie. De voordelen die de cloud biedt op dit gebied zijn echt vrij gemakkelijk weer ongedaan te maken. Bijvoorbeeld door veel te spenderen aan allerlei onnodige cloudvoorzieningen. Denk ook aan het inzetten van (duurdere) on-demand cloudresources voor permanent gebruik.
Met een juiste mix van resources voor zowel permanent als incidenteel gebruik is veel geld te besparen. Gelukkig valt die balansoefening met allerlei oplossingen te automatiseren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee