Boekestijns Barolo's
Meer algemeen is de vraag of je dit kunt weten zonder in die kelder geweest te zijn? Het antwoord is dat je dat kunt weten. En dat op Google staat hoe je dat kunt weten. John D.C. Little schreef in 1961 een wiskundig artikel met de weinig onthullende titel: "A Proof for the Queuing formula: L = λW". Dit is beroemd geworden als Little's Law met vele toepassingen. De Agile/Scrum wereld heeft Little's Law omarmt.
Als je kijkt naar Work-in-Progress, Cycle time en Throughput dan is de laatste het product van de eerste twee, een directe toepassing van Little's Law. De les die je daaruit kunt trekken is dat als doorlooptijden van taken te lang worden, je geneigd bent om meer taken te stapelen, maar om de doorlooptijden omlaag te krijgen moet je juist minderen, dan komen de taken die je wel aan het doen bent eerder af.
Little legde zijn formule in 2008 nog eens uit in een stuk dat overal op Internet te vinden is. Met als voorbeeld de vulling van een wijnkelder! Daar was de vraag hoe lang de wijn gekelderd bleef, want goede wijn moet even liggen, en hoe vol je de kelder dan moet stoppen. Hier is de vraag hoe vol de kelder is?
Om daarachter te komen zonder er geweest te zijn heb je dus twee andere gegevens nodig. Ga naar de favoriete wijnwinkel van Boekestijn, en observeer hoeveel flessen Barolo hij per jaar koopt. Dat is onze lambda. Barolo's zijn geen slobberwijntjes dus die komen uit een bepaald jaar. Post bij Boekestijns favoriete glasbak en tel hoeveel lege flessen Barolo uit welk jaar hij per jaar weggooit. Dan weet je de gemiddelde keldertijd van die flessen, dat is onze W. Een breuk uitrekenen geeft het aantal flessen Barolo dat in de wijnkelder ligt.
Helaas is de deadline al op 26 juni dus dit blijft een 'Gedanken Experiment'. Maar tijdens het sippen aan een glaasje Barolo kan het nooit kwaad nog eens goed na te denken over Little's Law, en je te realiseren dat als taken langer duren dan je had gehoopt, het een onverstandig idee is om de ontwikkelaars als reactie daarop nog meer taken te geven, het duurt er namelijk alleen maar langer door. Ondertussen kan de heer Boekestijn uitrekenen hoeveel Barolo hij in de kelder moet leggen zodat de wijnen lang genoeg liggen gegeven de inkoop en consumptie. In alle gevallen:
Proost!
Magazine AG Connect
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juli-augustus 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee