Overslaan en naar de inhoud gaan

Brussel laat opensource-alternatieven voor Amerikaanse techreuzen links liggen

De Nederlandse oproep aan de Europese Commissie in 2021 om de ontwikkeling van opensource-alternatieven voor Amerikaanse techreuzen in het onderwijs te ondersteunen, heeft niet tot acties geleid. Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen in antwoord op Kamervragen.
Gefrustreerde student
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het CDA stelde staatssecretaris Van Huffelen Kamervragen omdat studentgegevens, ondanks kritiek van diverse experts, massaal in de Amerikaanse cloud worden gezet door onderwijsinstellingen en universiteiten.

De partij wilde onder meer weten of het ministerie bereid is om samen met de onderwijswereld te onderzoeken er eigen cloudoplossingen kunnen worden ontwikkeld. Volgens Van Huffelen biedt SURF, de gezamenlijke IT-organisatie van de onderwijswereld, op dit moment al een mix van eigen clouddiensten aan gecombineerd met een aanbod van dertien marktpartijen.

Er zijn daarnaast diverse verkenningen naar de gebruiksvriendelijkheid en toepasbaarheid gaande waarin gekeken wordt naar open source-alternatieven voor onder meer officeapplicaties, enquête-tools en grafische software.

Geen concrete acties

Het kabinet verzocht volgens Van Huffelen in 2021 de Europese Commissie om de ontwikkeling van openbare opensource-alternatieven voor grote particuliere digitale platforms te ondersteunen. “Vooralsnog heeft dit in EU-verband niet tot concrete vervolgacties op onderwijsgebied geleid. Nederland zal hiervoor aandacht blijven vragen. Ook zal Nederland een gezonde(re) marktwerking, publieke waarden en onderwijskwaliteit blijven agenderen in het Europese debat”, schrijft Van Huffelen.

Concurreren 

Voor het kabinet is meer concurrentie op de markt voor clouddiensten een belangrijke missie. “Door meer concurrentie kunnen alternatieve aanbieders van clouddiensten, waaronder Europese aanbieders, inspelen op de vraag vanuit onderwijsinstellingen en de Rijksoverheid.”

Onder meer DMA en de Dataverordening, de IPCEI Cloud Infrastructure and Services en het GAIA-X project worden door Van Huffelen genoemd als projecten die aan de concurrentie kunnen bijdragen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in