Gezichtsscan reizigers 3 jaar in databank EU
Het Europees Parlement gaf woensdag groen licht voor dit zogenoemde in- en uitreissysteem, met 477 tegen 139 stemmen.
Het systeem moet bijvoorbeeld een melding geven als mensen langer blijven dan de negentig dagen die hun visum toestaat. Verder moet het wachtrijen aan de grens en fraude met identiteitsdocumenten tegengaan.
Systeem moet binnen 3 jaar draaien
De persoonsgegevens worden opgeslagen bij het EULISA-agentschap in Estland. Nationale opsporingsdiensten en Europol kunnen daar iemands reisgeschiedenis opvragen. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) denkt dat het systeem uiterlijk in 2020 kan draaien.
Critici stellen dat het opslaan van gegevens in strijd is met Europese wetgeving. Ook het prijskaartje - de schattingen lopen op tot 1 miljard euro - stuit sommigen tegen de borst.
Regie kwijtgeraakt
Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) stemde voor. "In het verleden is gebleken dat we te vaak de regie kwijt waren over onze Europese buitengrens. Daar moet een eind aan komen. Een goed registratiesysteem gekoppeld aan andere databases maakt het mogelijk om het veiligheidsrisico te ondervangen."
Voor reizigers uit de ongeveer zestig landen zonder visumplicht voor de EU wordt ook nog een ander systeem opgetuigd, genaamd ETIAS. Zij moeten voor hun reis eerst online een aanvraag indienen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee