Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog dit jaar nieuwe specificatie snelle SATA

SATA Express wordt de opvolger van SATA 3.0, waarmee snelheden tot 6 gigabit per seconde mogelijk zijn. Voor de meeste harde schijven is die snelheid ruim voldoende. De bovengrens vormt pas een belemmering wanneer gebruik wordt gemaakt van solid state disks (SSD’s). Die kunnen namelijk op hogere snelheden werken. Vooral wanneer de stuursoftware in kwestie een aantal kanalen gebruikt, loopt de bandbreedte snel dicht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe specificatie is in feite een hybride oplossing, waarbij SATA en PCIe (PCI Express, de snelle variant van PCI) met elkaar worden gecombineerd. “We hebben het idee dat we een optimale keuze hebben gemaakt”, zegt Mladen Luksic, president van SATA-IO. “Er kon worden gekozen uit het maken van een geheel nieuwe snelle SATA-spec, of gebruikmaken van een hybride systeem, dat veel sneller kan worden geïmplementeerd.”

In de specificatie komt ook een beschrijving van de connectoren die op het moederbord worden aangebracht. Die moeten universeel worden, zodat er zowel SATA-stekkers als pluggen voor SATA-­Express in passen. De PCIe-connector wordt gebruikt als basisonderdeel.

Om van de nieuwe specificatie gebruik te kunnen maken, dient een SSD wel te worden voorzien van een eigen SATA-controller. Die schakeling zit normaal op het moederbord. Het besturingssysteem en de softwaredrivers ‘zien’ de SSD als een gewone SATA-drive, die is aangesloten op een PCIe-connector. Het wordt mogelijk om de SSD aan te sluiten op naar keuze een of twee van die connectoren. In het eerste geval is de bandbreedte 8 gigabit per seconde, bij een dubbele aansluiting heeft het kanaal een breedte van 16 Gbit/sec. Hier bouwt de specificatie door op de eigenschappen van de PCIe-bus, waarin het stapelen van connectoren al werd gebruikt om de snelheid van de individuele aansluitingen te verhogen. Deze aanpak lijkt afgekeken van de wereld van de processors, waar de kloksnelheid niet meer wordt verhoogd maar extra rekenvermogen ontstaat door gebruik te maken van diverse rekenkernen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in