IT blokkeert versnelde start vaccinatieprogramma
Het betreffende systeem is ook betrokken bij het maken van afspraken voor de inentingen en de bezetting van de priklocaties. Verder kan de medewerker er na de vaccinatie extra gegevens invoeren wanneer er vragen zijn over het prikken, meldt het AD. De krant laat parlementariërs aan het woord die zich verbijsteren over de voorbereiding van de GGD's omdat de vaccins toch niet als een verrassing komen.
Volgens minister Hugo de Jonge hangt de afronding van het IT-systeem op het zorgvuldig testen van de software en op het feit dat er nog gegevens moeten worden ingevoerd die pas beschikbaar komen nadat het Europese geneesmiddelenagentschap de goedkeuring heeft gegeven en de Nederlandse Gezondheidsraad daarover heeft geadviseerd.
Beter goed dan snel
Amrish Baidjoe, veldepidemioloog van de London School of Hygiene & Tropical Medicine, deelt de kritiek dat de Nederlandse GGD steeds de IT-systemen niet op orde heeft, bijvoorbeeld bij het bron- en contactonderzoek. De GGD's blijken ook steeds problemen te hebben met het doorgeven van het aantal geregistreerde besmettingen. Volgens Baijoe speelt een structurele onderbezetting een rol en hij constateert dat Nederland niet goed is voorbereid op het omgaan met een crisis. Hij stelt wel dat het belangrijk is dat de GGD's nu iets meer tijd nemen voor de afronding van de software. "Het zou wat zijn als de overheid niet goed in kaart brengt wie al wel een vaccin heeft gehad en wie nog niet’’, zegt hij in het AD.
De GGD verdedigt zich door te stellen dat altijd is uitgegaan van een start van het vaccinatieprogramma in de loop van januari en dat daar aan vastgehouden wordt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee