Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple-claims op CO2-neutrale Watch door EU gezien als greenwashing

Apple maakte bij de productaankondigingen in september nogal een punt van het feit dat de nieuwe gadgets milieuvriendelijk zijn. De nieuwe Apple Watch zou zelfs het eerste CO2-neutrale product zijn van het bedrijf. De claims blijken te berusten op compensatie via CO2-emissierechten, een methode die Europa ziet als misleiding van consumenten.

Apple Watch
Unsplash

De claims die Apple deed op de CO2-neutrale productie van de Apple Watch waren voor Europese consumentenorganisaties aanleiding om eens dieper te duiken in de achtergronden daarvan. Het blijkt dat elk exemplaar zo'n 7 tot 12 kilo broeikasgas veroorzaakt. Apple compenseert dat met de aankoop van CO2-emmissierechten. De Europese Unie wil af van misleiding van consumenten met claims over klimaatneutrale producten, zoals onder meer blijkt uit een voorstel waar het Europese Parlement en de Europese Raad in september overeenstemming over bereikten. 

Meetmethode wetenschappelijk niet correct

De Europese consumentenorganisatie Carbon Market Watch - deels gefinancierd met geld van de EU - zet vraagtekens bij de mogelijkheid een berekening te maken van de klimaatbelasting van kleine consumentenproducten zoals smart watches en earbuds die ook nog vaak na een paar jaar als elektronisch afval eindigen. "Het is misleidend om consumenten de indruk te geven dat het kopen van een Watch totaal geen gevolgen heeft voor het klimaat", zegt Gilles Dufrasne van Carbon Market Watch tegen Ars Technica.

Ook kan veel worden afgedongen op de handel in emissierechten blijkt uit commentaar van Niklas Kaskeala - bestuursvoorzitter van de Compensate Foundation die potentiële kopers van emissierechten adviseert - in hetzelfde artikel. De koop van emissierechten betekent dat er ergens bomen worden geplant. "Bomen worden verwerkt tot pulp en karton en toiletpapier. De koolstof in deze producten wordt heel snel weer terug in de atmosfeer gebracht."

Markt moet bevrijd van bogusberichten

Monique Goyens, algemeen directeur van de Europese consumentenorganisatie BEUC komt in de Financial Times tot dezelfde conclusie. "CO2-neutraliteitsclaims zijn wetenschappelijk incorrect en misleiden consumenten. Het recente besluit van de EU om een verbod op CO2-neutraliteitsclaims te leggen zorgt er terecht voor dat de markt wordt verlost van dergelijke bogus-berichten. Apple Watches morgen daar geen uitzondering op zijn."

Uit de verantwoording die Apple heeft uitgebracht blijkt dat de emissierechten die het bedrijf kocht komen van een fonds dat land heeft aangekocht in Paraguay wat eerder werd gebruikt voor het verbouwen van soja, maïs en vlees. Het land wordt nu vol gezet met eucalyptusbomen. Die worden vaak aangeplant in de vorm van een monocultuur. Volgens documenten van dit project, genaamd Forrestal Apepu, wordt de aanplant voor 75% gebruikt voor de productie van kwalitatief hoogwaardig timmerhout. De rest zou moeten doorgroeien als 'natuurlijk bos'. Ongeveer 1% van het land is bestemd voor het laten groeien inheemse soorten, zo meldt Ars Technica. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in