Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphoneleveanciers traag met upgrade naar KitKat

Android-volger JR Raphael, een freelancer die onder andere voor de Amerikaanse ComputerWorld schrijft, maakte een rondje langs de belangrijkste leveranciers van Android-toestellen. De meeste krijgen van hem een onvoldoende op de discipline 'besturingssysteem up-to-date houden' op hun vlaggenschipproducten. Dat zijn ruwweg de apparaten die de laatste 18 maanden op de markt zijn gebracht.
Android
© Google
Google

De beste prestatie leverde Motorola; het deed het nog beter dan moederbedrijf Google. Alle in 2013 gelanceerde toestellen hebben inmiddels KitKat, en de modellen van 2012 lijken binnenkort aan de beurt. Motorola houdt de klanten ook goed op de hoogte, constateert Raphael - die hoopt dat dat zo blijft nu Motorola door Google aan Lenovo is verkocht.

Google zelf deed het vanzelfsprekend ook niet slecht. Het belooft klanten van zijn Nexus-toestellen immers snelle updates. Maar met een maand na lancering van KitKat voor bestaande klanten van zijn Nexus 4, 7 en 10-apparaten had het deze keer toch iets meer tijd nodig dan Motorola.

HTC erg open

Alleen HTC doet een poging de leiders in dit opzicht te volgen. Het heeft al veel toestellen van bestaande klanten overgezet op KitKat, In Amerika zorgt voornamelijk de accreditatie bij AT&T en T-Mobile voor vertraging. HTC is ook erg open over de voortgang van zijn upgrade-proces - in de VS althans.

Maar daarmee houdt het wel op. Marktleider Samsung heeft nog geen duidelijkheid gegeven over zijn upgrade-plannen. Wel zijn er een aantal Note 3-toestellen in Europa en Azië ge-upgraded, maar dat is voor Raphael onvoldoende om Samsung een voldoende te geven. De overige leveranciers die Raphael beoordeelt - LG, Sony, Acer en Asus - scoren nog slechter.

Fragmentatie

Snelheid van upgraden is zeker niet het enige waar een koper van een Android-toestel naar moet kijken, benadrukt Raphael ook zelf. Dat sommige leveranciers moeizaam kunnen upgraden hangt onvermijdelijk samen met de vrijheid die ze hebben om aanpassingen in het besturingssysteem door te voeren. De fragmentatie die daar het gevolg van is, kan vervelend zijn. Maar het is ook een bron van innovatie die kopers meer keuzevrijheid oplevert, stelt Raphael. Maar dat laat onverlet dat het vervelend is als je met een vrij nieuw toestel de aansluiting met nieuwe diensten en apps gaat missen. En ook vanuit beveiligingsperspectief zou het beter zijn als smartphoneleveranciers het besturingssysteem op hun apparaten wat meer bij de tijd hielden.

De inventarisatie is te vinden via de website van JR Raphael. Hij houdt ook per toestel bij of er al een update naar KitKat is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in