EU laakt gebrek aan medewerking Oracle
De Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben al wel hun goedkeuring verleend aan de overname. Maar de Europese Commissie ziet bezwaren, met name omdat de open-sourcedatabase MySQL in Suns boedel is inbegrepen. De Europese Commissie heeft bedenkingen bij de grip die databasegigant Oracle krijgt op de MySQL en het ecosysteem van bedrijven en dienstverleners daaromheen, als de overname van Sun doorgang vindt. De Commissie is bang dat de open-sourcedatabase een ondergeschoven kindje wordt. Ze verwacht van Oracle voorstellen – bijvoorbeeld de verkoop van MySQL – die die angst wegnemen.
Larry Ellison heeft echter duidelijk gemaakt dat hij dat niet van plan is. Om daar in één moeite door aan toe te voegen dat hij haast heeft met het afronden van de overeenkomst met Sun, omdat dat bedrijf momenteel 100 miljoen dollar verlies per maand draait. Voortdurende onzekerheid zal steeds meer klanten afschrikken, meent Ellison, en dat is ook niet in het belang van de werkgelegenheid bij Sun. Eerder deze week maakte Sun inderdaad bekend dat het 3000 man moet ontslaan.
In open-sourcekringen wordt verschillend gedacht over de overname van MySQL door Oracle. Mårten Mickos, tot maart dit jaar directeur van MySQL en naar eigen zeggen op dit moment op geen enkele manier verbonden met Sun, Oracle of MySQL, beargumenteerde onlangs in een uitgebreide brief aan Kroes dat Oracle geen bedreiging kan vormen voor het voortbestaan van MySQL.
Mickos’ voornaamste argument zijn de 12 miljoen installaties die een gratis versie van MySQL gebruiken. Die vormen een enorme buffer tegen welke poging dan ook om MySQL de nek om te draaien of functioneel af te knijpen, stelt Mickos. Mickos wijst er ook op dat Oracle in het verleden heeft bewezen de belangen van verschillende databaseproducten goed uit elkaar te kunnen houden. In 2006 nam Oracle – na een mislukte vrijage richting MySQL – de producten van MySQL’s database engine InnoDB over. Die controle over de database engine heeft Oracle nooit gebruikt om MySQL onder druk te zetten, aldus Mickos.
Michael Widenius, die MySQL ontwikkelde en het bedrijf MySQL oprichtte, meent daarentegen dat de Europese Commissie zich terecht zorgen maakt, en riep Oracle eerder deze week op MySQL te verkopen aan een partij waar geen belangenconflicten over de verdere ontwikkeling van MySQL dreigen. Ook Richard Stallman, voorvechter van free software van het eerste uur, heeft zich samen met de Open Rights Group en Knowledge Ecology International in de discussie gemengd met een brief aan de Europese Commissie. Daarin waarschuwt Stallman voor negatieve effecten voor de verdere ontwikkeling van MySQL en voor de klanten ervan, als die database in Oracles stal komt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee