Overslaan en naar de inhoud gaan

Brussel draait weren van Amerikaanse cloudaanbieders uit Europa terug

De geplande Europese wet over cloudbeveiliging (EUCS) is op flinke weerstand gestuit in Brussel. In de Raad van de Europese Unie hebben diverse lidstaten zich uitgesproken tegen het voorstel van de Europese Commissie.

Europa

Het EU Cybersecurity Agentschap Enisa bracht een voorstel in met zogeheten soevereiniteitseisen aan cloudaanbieders. Het zou betekenen dat onder meer grote Amerikaanse cloudproviders zoals AWS of Microsoft van de markt voor kritieke infrastructuur geweerd worden. 

Cloudproviders die diensten leveren aan kritieke infrastructuur en de vitale sector, hebben certificering van het allerhoogste niveau nodig. In het voorstel werd onder meer geëist dat deze bedrijven een hoofdkantoor in Europa hebben en alle gegevens in Europa moeten opslaan en verwerken. Buitenlandse aanbieders krijgen daardoor geen toegang meer tot vitale sectoren.

Nederlands amandement 

Het voorstel leverde kritiek op, onder meer van Europarlementariër Bart Groothuis (VVD), die bij het Europees parlement een amendement indiende met de eis dat het EUCS-voorstel moet worden ingetrokken. Hoewel Frankrijk, Italië en Spanje de Europese Commissie steunden, behaalde het amendement een meerderheid.

“Cybersecuritywetten- en regels maken we in Brussel om ons digitaal veiliger maken, niet om een handelsoorlog te beginnen met de Amerikanen of om oneigenlijke protectionistische industriepolitiek te bedrijven”, zo licht Groothuis toe.

“Met de macht om technische regels in te voeren probeert de Europese Commissie Amerikaanse bedrijven buiten de Europese markt te houden, terwijl onze ondernemers afhankelijk van ze zijn voor nieuwe innovaties op gebied van AI en big data. Amerikaanse bedrijven hebben een fors marktaandeel in Europa. AWS, Microsoft en Google hebben gezamenlijk bijna twee derde in handen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in