Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote platformen vanaf morgen onder verscherpt Europees toezicht

  • Vanaf 25 augustus gelden strengere regels voor 19 grote techbedrijven
  • Zij moeten bijvoorbeeld informeren over inhoudsmoderatie en strengere reclamregels
  • In februari gaan de regels ook voor kleinere partijen in
  • Lees ook: Digital Services Act - wie moet wat en wat niet
Een slotje met daarop de tekst: Digital Services Act
Shutterstock

Voor negentien grote techdiensten gelden vanaf morgen strengere regels. Op 25 augustus moeten zij namelijk voldoen aan de verplichtingen uit de nieuwe Europese wetgeving Digital Services Act (DSA). Over een half jaar gaan de regels ook in voor kleinere platformen.

De DSA is een wet die ervoor moet zorgen dat de digitale ruimte veiliger wordt. De Europese wetgeving regelt bijvoorbeeld hoe tussenhandelsdienste moeten omgaan met illegale digitale inhoud en fundamentele rechten van gebruikers. Daarnaast wil Europa met de DSA eerlijke concurrentie waarborgen in de digitale wereld.

De regels gaan in eerste instantie alleen gelden voor zogenoemde 'very large online platforms' en 'very large online search engines' - ofwel VLOP's en VLOSE's - die meer dan 45 miljoen maandelijkse actieve gebruikers hebben. De Europese Commissie liet al in april weten om welke partijen het precies ging. Dat zijn diensten als de App Store van Apple, Booking.com, Google Search, Facebook, Instagram en Google Play.

Volgens de DSA zijn deze platformen bijvoorbeeld verplicht om in hun algemene voorwaarden te informeren over hun procedures rondom inhoudsmoderatie. Verder moeten zij direct aan hun afnemers duidelijk maken welke inhoud op het platform reclame is en van wie die inhoud dan afkomstig is. Ook moeten ze informatie verstrekken over de belangrijkste parameters in hun aanbevelingssystemen.

Regels ook voor kleinere partijen

De negentien VLOP's en VLOSE's kregen tot 25 augustus de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. Vanaf morgen staan zij dus onder verscherpt toezicht.

In de toekomst moeten echter ook kleinere 'intermediary services' die zich met door gebruikers gegenereerde content bezig houden aan de regels voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld berichtendiensten, reviewwebsites, internetserviceproviders en digitale marktplaatsen. Deze diensten moeten per 17 februari 2024 aan de eisen voldoen. 

Meer weten over de regels van de DSA? Advocaat Esmee Fonville zette in juli dit jaar al voor AG Connect op een rij aan welke regels de verschillende partijen precies moeten voldoen en wie onder de DSA valt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 24 augustus 2023

Internetplatforms en zoekmachines zoals Facebook, X (voorheen Twitter) en Google krijgen de Europese verplichting onder de Digital Services ACT (DSA) om 'desinformatie' te bestrijden.
Wat die wet precies gaat betekenen voor de vrijheid van meningsuiting is vooralsnog echter onduidelijk, zegt jurist en bestuurskundige Michael Klos van de Universiteit Leiden, zie https://www.accountant.nl/nieuws/2023/8/expert-duiding-desinformatie-ontbreekt-in-wet-internetplatforms/

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in