Overslaan en naar de inhoud gaan

NLdigital vreest rem op innovatie door AI Act

NLdigital, de branchevereniging voor de digitale sector in Nederland, vreest dat de nieuwe Europese AI Act ‘doorschiet’ en innovatie in Europa zal afremmen. De vereniging sluit zich aan bij een oproep van Digital Europe.

Volgens NLdigitaldreigen de ‘nalevingskosten’ van de AI Act voor kleine en middelgrote bedrijven van het op de markt brengen van een AI-systeem op te lopen tot 300.000 euro. Ook wordt door de organisatie opgeroepen om bestaande wetten en regels van specifieke sectoren, zoals de zorg leidend te laten zijn in plaats van de technologie

In de brief van Digital Europe, die wordt ondersteund door NLdigital, worden aanbevelingen gedaan voor de laatste onderhandelingen. Deze pleiten onder meer voor een risico gebaseerde aanpak. Het is volgens de verenigingen van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het regelgevingskader technologieneutraal is en zich richt op gebruiksscenario's met werkelijk risico's.

Afstemmen op bestaande wetten

De nieuwe wet mag van de brancheverenigingen niet alle AI-software zonder een beoogd doel als een hoog risico beschouwen. De sectororganisatie vindt ook dat de wet beter moet afstemmen op de bestaande, alomvattende productveiligheidswetgeving van Europa, om zo tegenstrijdige vereisten en overlappingen te voorkomen.

Wereldwijd, en zeker ook in Nederland, wordt uitgebreid gesproken over hoe de ontwikkeling van AI in goede banen kan worden geleid. Binnen de overheid, de politiek en de maatschappij is men bezig met manieren om meer controle te hebben op de risico’s van AI. Terwijl vanuit de techsector al jaren wordt gewerkt aan betrouwbare AI. De technologieleveranciers weten dat vertrouwen in AI noodzakelijk is voor het gebruik ervan”, aldus NLdigital, dat benadrukt dat technologiebedrijven in Nederland bewust zijn van het belang van een verantwoorde inzet van AI.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in