Site genereert gratis tikfouten
De voorbeelden zijn talrijk: gooogle.be verwijst naar een B2B portal, disny.nl en nl.wikiepdia.org staan vol met advertenties, www.teletubbies.nl biedt de mogelijkheid om te daten en micro-soft.be verwijst naar een webwinkel om inktpatronen te kopen. Het adres www.klara.be is van de klassieke muziekzender van de VRT. Maar op www.klara.nl zit een seksshop. Het kan toeval zijn, maar als VRT het tijdig had geweten, zou ze het Nederlandse adres wellicht ook hebben geregistreerd en doorgelinkt. Zoals het dagblad De Telegraaf uit voorzorg onder meer deed met de domeinnamen www.telgraaf.nl en www.elegraaf.nl. Automatisering Gids heeft om die reden ook het domein www.automatiseringSgids.nl geregistreerd omdat veel gebruikers denken dat er een verbindigs-'s' tussen de twee woorden in de naam hoort te staan.
De World Intellectual Property Organization (WIPO) registreerde vorig jaar een recordaantal klachten van beroemdheden en bedrijven. Websites, die qua naam nauwelijks verschillen van bekende bedrijfs,- overheids en evenementenwebsites, worden massaal geregistreerd en volgestopt met advertenties, nagemaakte goederen of links naar spywareprogramma's.
De praktijken van typopiraten zetten veel bedrijven intussen aan tot juridische stappen. Computerfabrikant Dell klaagde bijvoorbeeld in oktober 2007 een groep domeinkapers aan. Zij registreerden een 1000-tal varianten op de domeinnamen van Dell. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat de domeinkapers gemiddeld zo'n 10.000 dollar per domeinnaam hebben verdiend.
De fraudeurs richtten zich overigens niet enkel op Dell. Later bleek dat ze maar liefst 64 miljoen unieke varianten op domeinnamen hadden vastgelegd. Volgens het US District Court in Florida lag de fout ook deels bij Google AdSense, het reclamesysteem van Google, dat dikwijls wordt gebruikt om bezoekers te lokken. Ook de beheerders van een aantal domeinextensies zou schuld treffen. Zij bieden de mogelijkheid om een domeinnaam voor slechts een aantal dagen te registreren en daarna weer te verwijderen.
Deze constructie is opgezet zodat registranten niet hoeven te betalen voor domeinnamen die zij per ongeluk met een tikfout hebben geregistreerd. Om misbruik tegen te gaan zijn er plannen om een kleine vergoeding per registratie te rekenen, wanneer de domeinnaam binnen enkele uren of dagen weer wordt opgezegd.
“Zodra iemand een tikfoutversie van andermans domeinnaam registreert, dan rest slechts een gang naar de rechter om de zaak terug te draaien. De kans dat er achter het net wordt gevist, is echter groot. Typopiraten registreren namelijk nooit de identieke bedrijfs- of domeinnaam, wat het moeilijk maakt om zo'n zaak te winnen. Om nog maar te zwijgen over de bijkomende kosten die een rechtszaak met zich meebrengt.
Kortom, het is dus verstandig proactief te handelen en zelf de belangrijkste typonamen te registreren” legt Business Developer Tom de Bast van Combel uit. Combel is met 25000 klanten een van der grotere webhostingbedrijven in België.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee