Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalig MySQL-baas pleit voor overname Sun door Oracle

De Europese Commissie heeft bedenkingen over de grip die databasegigant Oracle krijgt op de MySQL en het ecosysteem van bedrijven en dienstverleners daaromheen, als de overname van Sun doorgang vindt. De Commissie is bang dat de open-sourcedatabase een ondergeschoven kindje wordt.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Oracle van zijn kant wil MySQL graag houden; topman Larry Ellison gaf onlangs nog eens te kennen dat hij niet wil wijken voor de druk van de Europese Commissie op dit punt. Doordat de partijen nog lijnrecht tegenover elkaar staan, kan Oracle de overname niet afronden.

Oracle krijgt nu steun uit onverdachte bron. Van Mårten Mickos, tot maart dit jaar directeur van MySQL en naar eigen zeggen op dit moment op geen enkele manier verbonden met Sun, Oracle of MySQL. In een uitgebreide brief aan Europees commissaris mededingingszaken Neelie Kroes beargumenteert Mickos dat Oracle geen bedreiging kan vormen voor het voortbestaan van MySQL.

Mickos’ voornaamste argument zijn de 12 miljoen installaties die een gratis versie van MySQL gebruiken. Die vormen een enorme buffer tegen welke poging dan ook om MySQL de nek om te draaien of functioneel af te knijpen, stelt Mickos. Los daarvan kan hij ook geen enkele reden bedenken waarom Oracle dat zou willen. Met tienduizenden installaties met betaalde ondersteuning vormt MySQL een interessant marktsegment, meent hij.

Mickos wijst er ook op dat Oracle in het verleden heeft bewezen de belangen van verschillende databaseproducten goed uit elkaar te kunnen houden. In 2006 nam Oracle – na een mislukte vrijage richting MySQL – de producten van MySQL’s database engine InnoDB over. Die controle over de database engine heeft Oracle nooit gebruikt om MySQL onder druk te zetten, aldus Mickos.

Voortduren van de onzekerheid over de toekomst van Sun – en dus van MySQL – is echter wel schadelijk voor de concurrentiepositie van MySQL, stelt Mickos. Bovendien is het niet in het belang van de toekomst van open source, als grote bedrijven nooit de assets van een open-sourcebedrijf kunnen overnemen. Dat schrikt investeerders alleen maar af, redeneert hij.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in