Overslaan en naar de inhoud gaan

5 korrels zout voor iPhone 6-nieuws

Kortom, het is een sneltrein van waarheden, halve waarheden of juist pertinente onwaarheden. Probeer daar maar eens wijs uit te worden. Meestal moet nieuws over een product dat nog niet bestaat met een dikke korrel zout worden genomen. Zelfs als dat nieuws uit een betrouwbare bron lijkt te komen. Toen Steve Jobs de allereerste iPhone presenteerde - in 2007 - waren nog niet alle details van het apparaatje ingevuld. Dat gebeurde pas daarna.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hier de top-5 van overwegingen bij zogenaamd revolutionair nieuws over de iPhone 6:

1. 'Lekken' zijn vaak het werk van trollen, mensen die het leuk vinden om anderen op het verkeerde been te zetten. Met als bijgedachte dat z'n nieuwtje heel veel internetverkeer genereert. Apple is wat dit betreft een makkelijk vervoermiddel, want noem de naam van het bedrijf of een van zijn producten en je bent haast automatisch verzekerd van aandacht.

2. Er wordt gelekt met bijbedoelingen. Een lek kan ook dienen om de aandacht af te leiden van iets anders. Of het gaat om een proefballonnetje dat tot doel heeft het effect te meten van een mogelijke verandering.

3. Echte informatie komt best vooraf vrij, maar onder embargo. Wanneer een bedrijf een mooi verhaal in de krant wil hebben, dan sturen ze vooraf de informatie al op. Op die informatie ligt wel een embargo, er mag niet over worden gepubliceerd dan na een bepaalde datum. Wie dergelijke info vooraf al openbaar maakt, snijdt in zijn eigen vingers.

4. Zaken veranderen weleens. Een ontwerp van een nieuwe smartphone kan tijdens de rit nog veranderen. Een saffieren scherm - om maar iets te noemen - dat aan het begin een uitstekende keuze leek, kan die status verliezen. Berichten over zo'n scherm blijken dan later niet te stroken met de werkelijkheid.

5. Nieuws staat nooit op één enkele plek. Informatie over de iPhone 6 die maar op één website ergens in China of Japan te vinden is, is eigenlijk bij voorbaat al verdacht. Pas als het nieuwtje op meer plekken te vinden is en er tastbaar bewijs voorhanden is, mag je aannemen dat het klopt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in