De stille kracht(en) van Apple
Laat ik beginnen met een dubbele disclaimer: ja ik ben een iPhone-gebruiker, nee ik ben geen Apple-fanboy. En er zijn genoeg fanatieke Mac-, iPhone- en iPad-gebruikers die met vuur kunnen getuigen dat ik niet bij hen hoor. Maar toch wil het nu even opnemen voor de iPhone 15. De kritiek en teleurstelling over die slechts mild verbeterde smartphone missen namelijk het grotere plaatje.
Het gaat namelijk niet om het gadget. Dat heeft het eigenlijk nooit gedaan. Toen niet met de iPod, later niet met de iPhone. En ook nu niet met de iPhone 15. Ja, dat nieuwste toestel van Apple is heus niet zo incredible, amazing, awesome als het bedrijf van grondlegger Steve Jobs ons wil laten geloven. Ook de afgelopen twaalf jaar onder CEO Tim Cook zijn de superlatieven niet van de lucht.
Eigenwijs Apple
Maarrr, in tegenstelling tot veel techjournalisten, gadgetfreaks, CPU-fetisjisten en innovatiejunkies gaat het voor veel gewone gebruikers helemaal niet om de bleeding edge van technologie. Apple heeft ook vroeger lang niet altijd het nieuwste van het nieuwste uitgebracht in zijn producten. Zoals vorige of eervorige generaties Intel-CPU's in de nieuwste Macs. Voor dat 'achterlopen' is het bedrijf toen vaak bekritiseerd. (Ook door mij.)
Het eigengereide Apple trekt zich daar weinig van aan. (Ook van mij.) Het doet namelijk bewust aan net-anders, net-ouder, net een tandje minder. Wat het bedrijf zeker niet altijd doet, hoor. Maar de iPhone 15 is in wezen niet bedoeld voor de bezitter van de iPhone 14, of zelfs 13. Meer dan 60% van de iPhones die nu in gebruik zijn, zijn meer dan vier jaar oud, stipt ICT-onderzoeksbureau IDC aan.
Wél een grote upgrademarkt
Onafhankelijk analist Ben Bajarin vertaalt dat percentage naar het keiharde aantal van zo'n 600 miljoen iPhones. Voor die gebruikers is de 'tegenvallende' iPhone 15 wel een flinke stap voorwaarts. "Zeer weinig mensen upgraden elk jaar. Het overgrote merendeel [doet dat - red.] om de 3-4 jaar", tweet Bajarin.
Maar wacht, dit is nog niet alles! Naast de stille kracht van lang meegaande iPhones, wat dus een grote markt is om aan te boren, is er meer. Steeds betere iPhone-camera's en niet enorm toenemende opslagruimte betekenen meer behoefte aan cloudopslag. Wat Apple handig geïntegreerd in iOS aanbiedt voor een bescheiden aantal euro's. Keer zoveel miljoen gebruikers.
Services en AI-hardware
Bovendien is er naast de stille kracht van upselling van services nog een flinke, grotendeels ongeziene hardwareverbetering. Terwijl services bij Apple eigenlijk ieder al miljardenactiviteiten zijn, wat door de enorme omvang van het bedrijf wel eens uit het oog wordt verloren. Toch is er nog de ongeziene hardwareverbetering. Waar CPU-fetisjisten zich lange tijd hebben blindgestaard op kloksnelheden en toen op aantallen CPU-cores, zijn het nu GPU's die van groter belang zijn. Apple steekt daar veel moeite in, die zich nu in de iPhone 15 manifesteert.
Maar naast GPU's zijn er ook verder gespecialiseerde AI-chips, wat Apple NPU's (Neural Processing Units) noemt. Die chips maken nu stilletjes een flinke prestatiesprong: naar 35 TOPS (trillion operations per second) voor de NPU in de A17 Pro-chip (in de iPhone 15-topmodellen Pro en Max). Dat is een verdubbeling vanaf de 17 TOPS voor de NPU in de voorgaande A16 (in iPhone 14-topmodellen en iPhone 15-modellen) en 15,8 TOPS voor de NPU in de A15-chip (in iPhone 13-topmodellen en iPhone 14-basismodellen). Het vermogen van die krachtige AI-hardware moet nog volledig ontsloten worden, wat we de komende tijd gaan meemaken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee