'AMD kiest ARM als 2e chiparchitectuur'
Energiezuinigheid ook voordeel in datacenter
De ontwerpen van AMD worden tot dusver voornamelijk gebruikt in mobiele apparatuur waarin een laag energieverbruik vooropstaat, zoals smartphones en tablets. Dezelfde energiezuinigheid kan echter ook een groot voordeel zijn in datacenters waar steeds meer servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur op hetzelfde oppervlak worden gepropt. De ARM-architectuur kan zowel de elektriciteitsafname als de hitteproductie binnen de perken houden.
De bestaande ARM-generaties kunnen in vergelijking met x86-processors maar een beperkt geheugenbereik adresseren, waardoor applicaties die grote hoeveelheden data verstouwen taboe zijn. De volgende 64-bits generatie brengt daarin verandering. Het adresseerbare geheugen wordt dan praktisch onbeperkt.
Eerste chips waarschijnlijk pas in 2014 beschikbaar
Het financieel zwakke AMD kan nog niet meteen profiteren van de keuze voor ARM. De eerste processors op basis van deze architectuur komen waarschijnlijk pas in 2014 op de markt, melden bronnen van de Financial Times.
Intel heeft zich al eerder op bescheiden schaal in dit marktsegment begeven. Sommige ontwerpers maken gebruik van Atom-processors voor datacenters met een zeer hoge concentratie van bijvoorbeeld webservers. Tot dusver was de Atom-productlijn echter niet zo zuinig als ARM-chips. Met de jongste generatie (Atom Z2760, codenaam Clover Trail) komt Intel wel steeds dichter in de buurt.
AMD nam eerder dit jaar SeaMicro, een leverancier van energiezuinige servers, over. In september onthulde SeaMicro vervolgens de SM15000-servers, die leverbaar zijn met 2 processorkaarten. De ene is uitgerust met AMD Opteron-processors en de andere met Intel Core-processers van de 3e generatie (Ivy Bridge).
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee