Hoofdpijndossier C2000 nog lang niet afgerond: nieuwe eisen voor aanbesteding
De problemen rondom C2000, het systeem waarmee Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten communiceren, kwamen onlangs weer eens aan het licht toen politieagenten elkaar tijdens een klopjacht op criminelen niet konden bereiken. PVV-Kamerlid Lillian Helder wilde daarop van minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid weten waarom het vervangen van het communicatiemiddel C2000 zo lang duurt, aangezien er al eerder is aangegeven dat het aan vervanging toe is.
De minister meldt daarop dat dat de vervanging zorgvuldigheid vraagt en tijd kost, omdat het toekomstige systeem technisch nog niet ontwikkeld is waardoor de onderzoekstijd veel tijd in beslag neemt. De minister zal de komende tijd de businesscase actualiseren en uiteindelijk een programma van eisen opstellen voor een aanbesteding.
Dekkingsgraad 97%
Ze schrijft verder dat het C2000-netwerk momenteel een dekkingsgraad kent van meer dan 97%. Het netwerk wordt continu gemonitord. Problemen kunnen ontstaan door veranderingen in het landschap, de bebouwde omgeving en storende radiobronnen, legt de minister uit in haar beantwoording van de Kamervragen. Ook het intensief gebruik van radiofrequenties levert problemen op. Door software-updates en nieuwe opstelpunten wordt het C2000-netwerk zo veel mogelijk geoptimaliseerd.
Nieuwe eisen
C2000 geldt inmiddels als één van de grootste IT-projecten uit de Nederlandse geschiedenis. Het netwerk startte in 1996, maar al snel was het vanwege problemen aan vernieuwing toe. Dat traject is nog altijd lang niet afgerond. De overgang is een grote operatie, met 80.000 portofoons en ruim 2.200 centralisten die op het nieuwe systeem moeten worden aangesloten.
De vervanging van C2000 is volgens Yesilgöz-Zegerius onvermijdelijk om te voldoen aan de groeiende behoeften van gebruikers, zoals real-time locatiebepaling en de inzet van drones.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee