Intel maakt nieuwe chip voor supers

Nieuwe microarchitectuur
De Xeon Phi processorfamilie heeft een geheel nieuwe microarchitectuur, met commando's die speciaal zijn herschreven voor ultrasnelle computers. Daarnaast krijgen de chips een nieuw 'fabric', een netwerk waarover met zo min mogelijk vertraging gegevens kunnen worden uitgewisseld. Bij een supercomputer is het zaak om elke vertraging zoveel mogelijk uit te bannen zodat chips niet op elkaar of op datastromen te hoeven wachten.
Toch hetzelfde
"Het is natuurlijk mooi om een geheel nieuwe microarchitectuur te verzinnen, maar als je daarmee gebruikers een heel nieuw brok techniek geeft, schiet je je doel voorbij. Onze nieuwe chipfamilie draait dezelfde software als voorgaande generaties. De uitvoering van de instructies is versneld, de aard ervan niet", zegt Charles Wuischpard, algemeen directeur van divisie High Performance Computing en Data Center Group van Intel.
Knights Landing
De codenaam voor Intels nieuwe processorfamilie is Knights Landing. De chips zullen in twee versies worden geleverd, de ene voor directe plaatsing in een socket, de ander ingebouwd in een PCI-kaart. De chips krijgen 60 rekenkernen en samen zijn die in staat om een rekenkracht te leveren van ongeveer 3 teraflops. Dat is drie maal zoveel als de huidige Xeon Phi-generatie.
Omni Scale Fabric
De nieuwe interconnect moet die vertragingen de kop indrukken. Intel heeft voor het bouwen van zijn Omni Scale Fabric gebruik gemaakt van patenten die zijn ingekocht bij Cray en QLogic. Cray bouwt zijn eigen supercomputers en heeft bij die werkzaamheden veel kennis opgedaan met interconnect-netwerken. Omni Scale Fabric bestaat uit een reeks hardwarecomponenten in combinatie met open beheersoftware. Ook is er een serie tools aanwezig om de netwerken te optimaliseren voor de hardware.
Optisch
Om nog sneller gegevens over te kunnen dragen, zal Omni Scale Fabric worden voorzien van optische koppelingen. Data kan daarmee sneller worden overgedragen dan met elektrische technieken mogelijk is. De signalen lopen dan namelijk met de volledige lichtsnelheid en niet met een deel daarvan, zoals bij puur elektrische verbindingen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee