'Stroomnetwerk kan digitalisering niet aan'
Volgens de DDA is Nederland als datacenterland uitstekend voorgesorteerd, immers alles wat online gebeurt loopt via datacenter. Maar omdat we tegelijk met de sterk groeiende digitalisering versneld overschakelen van fossiele naar duurzame energievoorziening is een robuuste stroominfrastructuur die meegroeit in hetzelfde tempo cruciaal.
Investeringen van miljarden
Directeur Stijn Grove van de DDA verwacht dat investeringen van miljarden euro’s nodig zijn om het Nederlandse stroomnetwerk uit te breiden. “Het netwerk moet worden vergroot. Als we over tien jaar in een energievrije samenleving leven en mensen komen om zes uur thuis, pluggen de auto aan de stroom, zetten de inductieplaat aan om te koken terwijl de kinderen netflix kijken dan knalt het energienetwerk er uit. En het is niet ondenkbaar dat we al deze dingen over tien jaar doen, want veel gebeurt nu al.”
Er is actie nodig gezien de acute situatie en gezien de nog verwachte groei van het stroomverbruik, zegt de DDA . “Zorg dat er extra middelen beschikbaar komen voor noodzakelijke uitbreidingen, los weeffouten in de wetgeving op, verkort vergunningstrajecten, zet groot in op het opleiden en aantrekken van voldoende technisch personeel en doe dit alles snel.” Van de weeffouten in de wetgeving heeft bijvoorbeeld Liander last, zegt Grove. De netwerkbeheerder kan geen investeringen doen die verder dan een aantal jaren gaan. Bovendien kan het niet beginnen met graven voordat de contracten zijn getekend. “Onze industrie groeit zo snel, er moet tempo worden gemaakt met de uitbreiding van het netwerk.”
Volgens de DDA is de nood het hoogst rondom Amsterdam. Daar kan op verschillende plaatsen het stroomnetwerk niet meer worden uitgebreid. De hoofdstad kampte afgelopen week opnieuw met een stroomstoring waar ook vlieghaven Schiphol last van had. Grove: “Op Schiphol-Rijk is de stroom de komende vier jaar al ''op'', in Amsterdam Zuidoost en op het Science Park is het al bijna zover.” Deze drie campussen zijn een hotspot als locatie voor datacenters. Grove wil een noodplan. Volgens hem komt de positie van Nederland als 'digitale koploper' in gevaar.
De DDA heeft de brandbrief twee weken geleden naar de minister verstuurd en nog geen reactie gehad. Gezien het probleem wordt wel een reactie verwacht, aldus Grove.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee